Het Maritiem Museum Rotterdam sluit zich aan bij het netwerk van de Canon van Nederland. Dit netwerk brengt musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis in de schijnwerpers te zetten. Het Maritiem Museum Rotterdam heeft acht stukken uit zijn collectie geselecteerd als sleutelstukken en deze vertellen verhalen die aansluiten bij de Canon van Nederland.
Canon van Nederland en Maritiem Museum
“De Canon van Nederland benadrukt het belang van het behouden van onze geschiedenis, een taak waar het Maritiem Museum zich al bijna honderdvijftig jaar mee bezighoudt, dag in dag uit,” aldus Bert Boer, algemeen directeur van het museum. “Het feit dat enkele van onze collectiestukken nu deel uitmaken van de Canon vervult ons met trots.”
’s Werelds grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties
Het Maritiem Museum Rotterdam bezit een van ’s werelds grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties, die de Nederlandse maritieme geschiedenis over zes eeuwen illustreert. Twee sleutelstukken sluiten aan bij het Canonvenster “De Atlas Maior van Blaeu”. Het zestiende-eeuwse boek “Itinerario” van Jan Huygen van Linschoten deelt alle kennis die hij in Azië heeft opgedaan. En ligt aan de basis van de Nederlandse handelsvaart naar Azië. Een kaart van Gerard Mercator uit 1569 vertelt het verhaal van de “mercatorprojectie”. Die nog steeds wordt gebruikt bij het maken van kaarten. En waarmee schippers op open zee een rechte koers kunnen uitzetten.
Op Avonturen Sparen kun je terecht voor nog meer leuke uitjes in Rotterdam met kinderen.
Zes sleutelstukken
Bij het Canonvenster “Haven van Rotterdam” zijn zes sleutelstukken betrokken. Het volmodel van de Esso Cambria staat voor de groei van scheepsgrootte in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw als reactie op internationale conflicten. De mammoettanker Esso Cambria is het grootste schip ooit gebouwd in Nederland. De sleepboot Dockyard V, die de bijnaam ‘dienstfiets’ kreeg, is een van de laatste overblijfselen van een tijdperk waarin werf-sleepboten veel voorkwamen in de Rotterdamse haven. Deze sleepboten brachten schepen naar de helling en dienden ook als veerdienst voor het personeel.
Canon van Nederland
De Canon van Nederland biedt een boeiende reis door de geschiedenis van Nederland met vijftig vensters die de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen belichten die samen het verhaal van Nederland vertellen. Musea en herdenkingsplekken in heel Nederland bundelen hun krachten om de diversiteit van de Nederlandse geschiedenis te presenteren. Samen vormen zij het Canonnetwerk, dat iconische sleutelstukken uit de Canon in hun eigen context presenteert en gezamenlijke programmering en campagnes organiseert. Deze nationale samenwerking is geïnitieerd door het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Waar sinds september 2017 een overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ondersteunt deze landelijke samenwerking.
Lees ook:
Ben jij al eens bij het Maritiem Museum geweest?
Foto’s: Maritiem Museum
Nee nog niet, zeker wel een bezoek waard.
Nee nog nooit. Ik loop er ook niet echt warm voor