0
0 Items Selected

No products in the cart.

Select Page

Een huis kun je op verschillende manieren warm maken (en houden). Afhankelijk van je eigen voorkeur en budget kun je hier een keuze in maken. In deze blog zal ik een paar manieren belichten. Lees gezellig mee…

Verwarming

Wij hebben in huis een centrale verwarming. Ideaal vind ik zelf. Je stelt het in op de gewenste temperatuur en de c.v. ketel verwarmt het huis. Wil je in een bepaalde ruimte geen verwarming aan hebben staan, omdat je baby er bijvoorbeeld aan het slapen is, dan draai je de verwarming uit in die ruimte. Handiger en makkelijker kan haast niet. Maar goed daar betaal je dan ook voor.

Vloerverwarming

Een andere manier van verwarmen, maar toch in hetzelfde straatje, is vloerverwarming. Dan heb je niet van die lelijke radiatoren aan de muren hangen maar heb je leidingen onder de stenen vloer liggen. Die leidingen verwarmen zich, geven de warmte af aan de tegels en die stralen het dan weer door naar de woonkamer. Dat gehele proces duurt langer dan een gewone verwarming en is daarom vooral ideaal als je een constante temperatuur in je woning wilt hebben.

Allesbrander

Mijn opa en oma hebben een allesbrander gehad. Elke zomer hakten we met een bijl de stukken hout in kleine stukken zodat ze in de winter de maanden goed door kwamen. Dat warm houden van het huis was geen enkel probleem, sterker nog dat ding brandde zo goed dat je bijna het huis uit zweette. Ik was er dol op. Dat knisperende geluid, de warmte en je kon er zelfs je soep op warm houden als de andere pitten in de keuken nodig waren. Die gezelligheid mis ik toch wel met regelmaat. Echter met het oog op het milieu vind ik het heel prettig dat dit ding nu verbannen is in hun woning.

Pelle kachel

Een pellet kachel is toch wel een nieuwere methode om je huis te verwarmen. Sinds vorig jaar hebben mijn ouders er ook Ć©Ć©n. Het knisperende geluid geeft het wel, maar toch niet zoals een allesbrander. Echter het grote verschil zit het hem in de kwaliteit van verbranding. In een pellet kachel stop je namelijk speciale korrels (zie afbeelding hieronder). Het as-gedeelte na verbranding is 0,7%. Dat is nog niet eens een kilo per 100 branduren. Bovendien kun je het overgebleven mineraalrijke as gebruiken als compost in je tuin! Kortom erg milieuvriendelijk.
Een ander groot voordeel van een pellet kachel is de te regelen temperatuur van de kachel. Echter moet je wel bij een pellet kachel de pellets halen. En dit doe je het beste (lees het goedkoopste) in een grote hoeveelheid.

Lees ook:

Hoe verwarm jij je huis?

Geverifieerd door ExactMetrics