Thuisleven.com
zelf auto winterklaar maken
Thuisleven.com > Er op uit > Vervoer > Auto > Maak je auto winterklaar: vier handige tips

Maak je auto winterklaar: vier handige tips

Hoewel de winter nog even op zich laat wachten is het wel goed om jezelf op tijd voor te bereiden op de wintermaanden. Hierbij kan je denken aan de jaarlijkse check van de verwarmingsketel en de leidingen, maar ook het opbergen van de tuinspullen of het dichtdraaien van de buitenkraan als bescherming tegen vorst. Als laatste – of misschien wel als eerste – is het ook belangrijk dat je tijdens de wintermaanden veilig met de auto op pad kan. Hoe kan jij ervoor zorgen dat jouw auto je tijdens de wintermaanden overal veilig heen brengt? We geven je een aantal tips.

Zorg voor een volle accu

Lagere temperaturen en guur weer zorgen ervoor dat bepaalde onderdelen van een auto meer belast worden dan tijdens de lente of zomer. Het is dan ook van belang dat je in de winter wat extra aandacht geeft aan je auto. Eén van die onderdelen die extra belast wordt is de accu. Wanneer het buiten gaat vriezen levert deze namelijk minder energie dan normaal. Namelijk maar twee derde van de normale capaciteit. Ook kan het voorkomen dat je motor niet start, omdat de accu niet goed is opgeladen. Wanneer het gaat vriezen heeft een accu moeite om op te laden. Je kan het beste je auto thuis in de garage te zetten of onder de carport. Beschikt je auto over een wat oudere accu? Dan is het slim om voor de winter deze even te laten checken door een automonteur. Nog een tip: laat vooral nooit je lichten aan staan. Het laatste wat je wilt is tijdens een koude winterdag buiten in de kou met startkabels in de weer zijn, omdat je auto niet start.

Goede winterbanden

Het is verstandig om op tijd je zomerbanden te wisselen naar winterbanden. Het beste is om dit te doen wanneer er een periode aanbreekt met een temperatuur van lager dan zeven graden. Misschien gaat het helemaal niet sneeuwen of ijzelen, maar toch is het verstandig om op dat moment al een bandenwissel uit te voeren. Waarom? De kwaliteit van je zomer- en winterbanden blijft daardoor hoog en je gaat veiliger op pad. De winterbanden worden namelijk gekenmerkt door een dieper profiel, waardoor ze meer grip hebben op de weg. In bepaalde, bergachtige gedeelten van Frankrijk zijn ze daarom inmiddels zelfs verplicht. Ligt er sneeuw en moet je de weg op? Maak dan het pad naar de auto eerst sneeuwvrij met het juiste gereedschap, zoals een sneeuwschuiver. Zo kan je veilig de auto bereiken.

Check ook je remmen, licht en verwarming

Naast het wisselen van winterbanden is het ook slim om andere onderdelen van je auto te checken, zoals de remmen. Bij slipgevaar wil je immers wel op je remmen kunnen vertrouwen. Controleer daarom remschijven, remvloeistof en of de remblokken nog naar behoren werken. Ook is het slim om de verlichting te controleren en te checken of de ruitenwissers goed werken. Denk hierbij ook aan de afstelling van de sproeikoppen. Wanneer de ramen door de kou zijn beslagen is het fijn als je snel weer goed zicht hebt. Als aanvulling daarop kan je de verwarming ook nog aan een check onderwerpen. De verwarming zorgt ervoor dat het lekker warm is in je auto. Daarnaast zorgt deze er – in combinatie met het ventilatiesysteem – voor dat je auto snel verwarmt, waardoor condens op de ramen verdwijnt.

Kom weer veilig thuis

Als je je auto hebt gecontroleerd en winterklaar hebt gemaakt, rest er nog maar een ding: veilig rijden en weer thuiskomen in een warm huis. Wanneer het ’s nachts vriest, kan het vooral op wegen waar niet veel op wordt gereden, zoals landweggetjes of straten in kleine dorpen, glad zijn. Ook als je al heel vroeg op pad gaat kan het voorkomen dat er nog niet overal gestrooid is. Hierdoor is er meer kans dat je gaat slippen. Pas dus goed op als je erg vroeg de weg op gaat. Met deze tips weet je in ieder geval zeker dat je auto winterklaar is, voor de rest is het aan jou om veilig te rijden tijdens winterweer.

Lees ook:

Ben jij al klaar voor de winter?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

9 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics