Thuisleven.com
Lekkerdag: Een zoete verleiding met een zure nasmaak.
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > Lekkerdag: Een zoete verleiding met een zure nasmaak

Lekkerdag: Een zoete verleiding met een zure nasmaak

Iedereen houdt van een dag waarop je jezelf kunt verwennen met allerlei lekkernijen. Stel je voor, een dag gewijd aan het eten van alleen maar heerlijke dingen, zonder enige beperking. Dit klinkt als een droom die uitkomt, toch? Nou, dat dachten de kinderen Jorn en Bente ook, totdat ze op een dag ontdekten wat er gebeurt als je onbeperkt eet van alles wat begint met de letter “P.” In dit blogartikel duiken we in het fascinerende verhaal van “Lekkerdag” en hoe dit boek ons een belangrijke les leert over balans en gezond genieten.

Een dag vol zoete verleidingen

Het boek “Lekkerdag” draait om de avonturen van Jorn en Bente, twee kinderen die hun vader overtuigen dat er zoiets bestaat als “Lekkerdag.” Op deze dag mag je alleen maar lekkere dingen eten, met één strikte voorwaarde: al het lekkers moet beginnen met de letter “P.” Patat, pudding, pizza, en pannenkoeken zijn slechts enkele van de verleidingen waar Jorn en Bente van dromen. In hun zoektocht naar de perfecte P-lekkernijen worden ze creatief en bedenken ze zelfs oplossingen voor lekkernijen die de P missen, zoals een glaasje Poca-Pola bij een zakje pips.

Mijn mening: Gezond genieten op hapjesavond

Hoewel “Lekkerdag” een spannend en leuk verhaal lijkt, ben ik van mening dat het belangrijk is om de onderliggende les van het boek niet over het hoofd te zien. Als ouder herkende ik de vreugde van mijn kinderen terwijl ze droomden van zo’n dag, maar ik realiseerde me ook dat de realiteit van onbeperkt eten van ongezonde lekkernijen vaak tot gevolg heeft dat je je misselijk voelt.

Bij ons in het gezin hebben we een alternatief gevonden dat zowel genieten als gezondheid bevordert: “Hapjesavond.” Voordat we deze speciale avond beginnen, gaan we met het hele gezin naar de winkel. Iedereen mag één ding kiezen dat hij of zij lekker vindt. De keuzes variëren van donuts en chips tot snacks uit de friteuse en nog veel meer. Terwijl de kinderen op zoek zijn naar hun lekkernijen, zoek ik de groente- en fruitafdeling af voor gezonde opties zoals paprika, tomaat, wortel, komkommer en bleekselderij. Natuurlijk mag ook het knapperige stokbrood niet ontbreken. Deze combinatie van lekkere en gezonde hapjes zorgt ervoor dat we allemaal van het begin tot het einde kunnen genieten, zonder de onaangename bijwerkingen van te veel ongezonde lekkernijen.

Een belangrijke les

Hoewel “Lekkerdag” in eerste instantie lijkt te draaien om onbeperkt snoepen, zit er een diepere boodschap verscholen in het verhaal. Het boek herinnert ons eraan dat matiging en balans essentieel zijn als het gaat om voeding en genot. Het idee om jezelf af en toe te verwennen met lekkernijen is fantastisch, maar dit moet altijd gepaard gaan met verstandige keuzes en het toevoegen van gezonde opties aan je dieet.

Jorn en Bente ontdekken al snel dat de droom van “Lekkerdag” verandert in een nachtmerrie van misselijkheid. Dit dient als een belangrijke les voor ons allemaal: te veel van iets goeds kan uiteindelijk schadelijk zijn. Het is cruciaal om bewuste keuzes te maken in ons eetgedrag en te beseffen dat gezondheid en genot hand in hand kunnen gaan.

Conclusie

“Lekkerdag” is een boek dat ons eraan herinnert dat het leven draait om balans en bewuste keuzes, vooral als het gaat om ons dieet. Hoewel een dag vol lekkernijen verleidelijk klinkt, moeten we onthouden dat te veel van het goede vaak tot ongewenste gevolgen leidt. Mijn gezin heeft geleerd hoe we gezond genieten kunnen combineren met lekkere traktaties tijdens onze eigen “Hapjesavond,” wat ons een even bevredigende en veel gezondere ervaring biedt. Dus, onthoud, genieten van lekker eten is geweldig, zolang het in balans is met gezonde keuzes.

Informatie

Lekkerdag
Auteur: Folkert Oldersma
Illustrator: Géwout Esselink
ISBN: 9789051169553
Uitgever: de Vier Windstreken

Lees ook:

Welk lekkers eet jij graag?

Foto’s: (door wie zijn de foto’s gemaakt?
#spon *affiliate

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics