Zodra ik het persbericht van dit boek voorbij zag komen was ik al enthousiast en dat bleek geheel niet onterecht. Het boek “Kwestie van konijnen” neemt je mee naar het besef waarom doen we eigenlijk wat we doen op een ludieke manier. Zo lees ik in het boek altijd graag de entree, eerder deed ik dat eigenlijk nooit tot ik besefte wat daarmee verloren gaat. Ook nu blijkt weer dat de entree een belangrijk stuk is uit het boek, het bereid je voor op de inhoud maar verteld je ook dat er overal bronnen van informatie aanwezig zijn. Maar ook dat deze bronnen het niet altijd met elkaar eens zijn en elkaar ronduit tegenspreken. zo zijn academische het niet altijd met elkaar eens en heeft wetenschap intussen aangetoond dat veel van de gebruiken die een samenleving als oeroud bestempelt worden, dat in wezen vaak niet zijn.

Waarom dan toch dit boek?

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de Waarom vragen. Waarom eten we met een vork? Aan wie hebben we de kerstboom te danken? Hoe veroverde ‘Happy Birthday To You’ de wereld? Waarom rijden onze treinen links en elders rechts? Stinken rijke mensen? Zijn aprilvissen grappig? Waarom schudden we elkaar rechts de hand? En zo kan ik vraag na vraag noteren die ik tegenkom. Op velen van deze vragen zult u vast en zeker een antwoord weten, maar is dat wel het juiste antwoord?

Dit boek neemt je mee naar de meest recente antwoorden die op basis van betrouwbare bronnen tot stand is gekomen. Let wel, dit boek is geen eindproduct: het is een manier om aandacht te vragen voor de complexiteit van het verleden. Er wordt gehoopt dat het mensen aanzet om met een nieuwsgierige blik naar de wereld te kijken (en ik kan je verzekeren dat je na het lezen van dit boek dat zeker doet).

Kwestie van konijnen

Heb je een ooievaar nodig om een baby te krijgen? Sinds de negentiende eeuw maken we kinderen wijs dat baby’s gebracht worden door de ooievaar. Zelfs kinderpsychologen promootten dit verhaal, want kinderen moesten zolang mogelijk ‘onbedorven’ blijven. Over seksualiteit werd niet gesproken, dus een verhaal van de ooievaar was veel geloofwaardiger. In de late zeventiende eeuw kwam daar verandering in, kinderen werden aangezien als fragiele wezens die beschermd moesten worden. Kinderen waren in hun visie puur, kwetsbaar en seksueel onschuldig. In grote lijnen denken wij daar nu nog zo over, maar sinds de seksuele revolutie in de jaren 1960 krijgen kinderen meestal de waarheid te horen. Maar waarom dan toch die ooievaar op geboortekaartjes, advertenties, prentenboeken, moppen en nog veel meer?

Kinderen mogen dan niet meer in dit sprookje geloven, volwassenen houden er met plezier aan vast….

Dit boek bundelt de vragen over alledaagse erfgoed die LECA het vaakst voorgeschoteld krijgt. De werking van het centrum staat helemaal in het teken van de gewoonten en gebruiken die het dagelijkse leven vorm en kleur geven. Al 25 jaar lang onderzoekt LECA welke alledaagse rituelen ertoe doen en waar die vandaan komen. Geen enkele vraag over alledaags erfgoed blijft zo onbeantwoord.

Een fantastisch boek!

Informatie

Uitgeverij: Davidsfonds
Auteur: Laure Messiaen, Emmie Segers
Co-Auteur: Liesbet Depauw
ISBN: 9789059087545
Verschijningsdatum: November 2016 bij Davidsfonds

Lees ook:

Welke kwestie zou jij wel graag willen lezen?

* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review-exemplaar ontvangen *

Geverifieerd door ExactMetrics