Select Page

Nu we onze vakantie in eigen land vieren, hebben we het voornemen om zoveel mogelijk te weten te komen over Nederland. Welke dinosaurussen kwamen in Nederland voor? Hoe zag de ijstijd in Nederland eruit en hoe is de mens ontstaan? Om een correct en zo uitgebreid mogelijk antwoord te krijgen reizen we af naar Naturalis in Leiden. NaturalisĀ  heeft meerdere wetenschappers en specialisten die je antwoord geven op sensationele wijze. Tevens werken ze met diverse universiteiten samen om nog meer te weten te komen over het heden en verleden. Weet jij al wat je wilt vragen aan de onderzoekers?

Naturalis – het museum

T.Rex Trix

Trix

Naturalis is een museum met een combinatie van zien, doen en beleven. In de indrukwekkende museumzalen ontdek je de antwoorden op je vragen. Neem een kijkje over het vroegste leven op aarde. Bekijk de oerkrachten van onze aarde en kijk hoe Nederland eruit zag in de ijstijd. Ook maak je kennis met de verrassendste versiertrucs van planten en dieren, sta je oog in oog met een Afrikaanse olifant en T.rex Trix (die je wellicht nog kent van onze recensie). In Naturalis zijn er maar liefst 8 museumzalen te bezoeken:

  • Aarde
  • IJstijd
  • Dood
  • Vroege mens
  • Verleiding
  • Dinotijd
  • Leven
  • LiveScience

Met ruim 40 miljoen objecten in het bezit is er dan ook veel te zien en beleven in het museum. De collectie is onderverdeeld in botanie, geologie, gewervelden, ongewervelden, entomologie, boeken en type-catalogi. OpĀ Naturalis TopstukkenĀ vind je een verzameling van de meest bijzondere objecten.

Beren - Naturalis

Eten, drinken en een shop

In het restaurant op de begane grond is er de mogelijkheid om te lunchen (vegetarisch, veganistisch en glutenvrij behoren tot het aanbod). Het eten is zoveel mogelijk van biologische oorsprong en ruim van aanbod. Zo zijn er warme en koude drankjes, huisgemaakte limonades, koekjes, gebak, broodjes, tosti’s, snacks en warme gerechten.

Op de diverse picknickplekken binnen en buiten het museum kun je op de picknickplekken genieten van je eigen lunch. Iets waar wij altijd heel blij mee zijn, aangezien de prijzen in restaurants toch flink oplopen met 4 kinderen.

Bezoek aan het museum

Naturalis

Ik sta hier op 2 tektonische platen

Het museum ligt buiten het centrum waardoor het makkelijk en goed bereikbaar is met eigen vervoer. Dankzij de parkeerplekken bij het museum is het zelfs makkelijk en dichtbij parkeren. Ook de kosten hiervan (ā‚¬7,50 voor een parkeerticket) vallen ons reusachtig mee.

Nadat we het museum inlopen merken we op dat het museum ruim aanvoelt. Als eerste brengen we een bezoekje aan de toiletten op de begane grond. Hier zijn voldoende toiletten aanwezig, tevens oogt de ruimte schoon en fris. Wel zo prettig na een lange autorit. Hierna gaan we onze tocht in het museum beginnen. Aangezien de openingsfilm net begonnen is en het een beetje druk is bij de film besluiten we deze over te slaan. We lopen door naar LifeScience ruimte. Hier worden we getrakteerd op heel veel opgezette dieren. Ook is een wetenschapper bezig met het onderzoeken van een spitsmuis. Ze laat zien dat heel veel van de vragen al beantwoord kunnen worden door te kijken en voelen. Als we verder door de ruimte kijken zien we dat zelfs boven ons veel te bewonderen is. Gelukkig kunnen we met de trap naar boven om ook hangende geraamtes beter te bewonderen. Tevens is boven het dinolab te vinden en zijn er nog meer rekken met opgezette dieren, ook zijn er heel veel lades waar nog van alles in te bewonderen is. Voor je deze ruimte goed en wel bekeken hebt, ben je toch een behoorlijke tijd verder. Toch moet ik eerlijk bekennen dat het mooi is om een paar lades te bekijken maar dat de interesse daarna toch wel afzwakt.

opgezette dieren Naturalis

Opgezette dieren Naturalis

De rest van het museum

Gelukkig voelt de rest van het museum anders aan. Zo is bij de zaal Leven een onderwaterwereld nagebootst en kom je uiteindelijk in een ruimte terecht waar je enige tijd nodig hebt om alles op je in te laten werken. Dankzij de grote schermen worden er mooie beelden gedraaid en klinkt er muziek door de zaal. Opvallend is vooral de intensiteit van licht en geluid dat op elkaar is afgestemd in de gehele zaal. Hierdoor leeft het ook echt.

In de zaal met dino’s hangen doeken achter de geraamtes. Op deze doeken spelen zich taferelen af. De nagebootste geluiden zorgen voor nog meer special-effects. Het is dan ook een ruimte waar mensen echt blijven hangen om alles te bewonderen. Zo nu en dan laten we wat mensen voorbij gaan zodat we de 1,5 meter kunnen hanteren en we de items goed kunnen bewonderen.

Onze conclusie

We zijn ruim 4 uur in het museum geweest om alles te bewonderen. De mooiste zalen vinden wij Leven, Dino’s en Vroege mens. Opvallend is vooral de maner waarop alles wordt gepresenteerd. Dat moet ook wel aangezien de interesse anders snel afzwakt. De medewerkers in het museum zijn allen even vriendelijk en zeer behulpzaam. Tevens valt het ons op dat er heel veel kennis zit in de medewerkers, erg handig bij alle vragen van jong en oud.

Het museum is groot, overzichtelijk, schoon en bijzonder in opzet met heel veel kennis dat wordt overgebracht. Fijn ook dat je zelf kunt bepalen hoe lang je ergens blijft hangen. Het een is toch net iets interessanter dan het andere…

Naturalis dood

Bontjasgemaakt van de vacht van ongeveer 40 nertsen, ooit springlevend…

Corona-maatregelen

Door het Coronavirus heeft het museum een aantal maatregelen genomen. Zo moet er van te voren een datum en tijdslot worden gereserveerd voor een bezoek, dit doe je eenvoudig via internet. Mocht je echter onverwachts niet meer kunnen, of heb je ziekte-verschijnselen waardoor je het museum niet meer kunt bezoeken, dan zijn de tickets gelukkig om te boeken naar een andere datum en tijdstip.

Via de ingang aan de Darwinweg (stationszijde) is een looproute gemarkeerd. Deze looproute is een eenrichtingsweg waarbij je makkelijk 1,5 meter afstand kunt houden van de andere gasten in het museum. Zo nu en dan zijn er ook wat ruimere plekken te vinden of kleine inhammen waar je in kunt lopen zodat andere bezoekers je kunnen passeren. Helaas zijn er ook een aantal ruimtes gesloten en staan sommige tentoonstellingsdelen uit. Dit allemaal om het virus niet verder te verspreiden.

Het valt ons op dat de medewerkers erg bedacht zijn op de maatregelen. Tevens is het een van de weinige musea die we hebben aangedaan waarbij de regels zo goed gehandhaafd worden. Niet alleen door het museum zelf maar ook door de mensen die er zijn. Heel erg prettig!

Een van de items die buiten werking zijn i.v.m. Corona virus

Geverifieerd door ExactMetrics