Selecteer een pagina

De (gast)bloggers van Thuisleven hebben een andere (gast)bloggers van Thuisleven een opdracht gegeven om een blog over te schrijven. Van Marjolein kreeg ik de opdracht: ‘schrijf een blog over koken met een römertopf’. Nu heeft u van mij al eerder blogs gezien over koken, eten en recepten, dus om over dit onderwerp te schrijven vind ik zeker niet erg. “Maar Marjolein, leuk dat je mij dit onderwerp geeft, maar ik heb helemaal geen römertopf, ik heb er nog nooit mee gekookt en ik heb ook nog nooit eten gegeten wat met de römertopf is bereid. Heb jij er toevallig één die ik mag lenen?” Ja, Marjolein heeft er één en ik mocht hem lenen. Ze bleek ook nog bij mij in de buurt te wonen …

Wat is een römertopf

Een römertopf, oftewel een Romeinse stoofpot, is een poreuze, aardewerken schaal met een deksel en het stamt ook uit de tijd van de Romeinen. De schaal met daarop de deksel plaats je -met de ingrediënten- in de oven. Eigenlijk ontstaat er een oven in de oven. Tijdens het bakproces verdampt er water waardoor nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Hierdoor gaan de vitaminen en voedingsstoffen niet verloren. Bovendien is aanbakken onmogelijk.

Hoe gebruik je de römertopf

Voor gebruik van de römertopf plaats je deze eerst minimaal 15 minuten in koud water. Het vocht wordt dan in de ovenschaal opgenomen. Daarna vul je de römertopf met de ingrediënten van het recept. Omdat de römertopf zeer gevoelig is voor temperatuurschommelingen, plaats je de schaal in een niet-voorverwarmde oven. De schaal warmt op deze manier langzaam op. Andersom geldt ook hetzelfde; plaats een hete schaal nooit direct vanuit de oven op een koud oppervlak, maar op bijvoorbeeld een handdoek. Zo voorkom je barsten in het aardewerk.

Omdat de schaal poreus is, blijven de aroma’s van het gerecht in de ovenschaal hangen. Het is daarom belangrijk om vis en vlees niet steeds in dezelfde schaal klaar te maken, maar hiervoor twee verschillende schalen te gebruiken.

Het recept

Zoals ik al zei mocht ik van Marjolein de ovenschaal lenen. Ik had ondertussen wat op internet gegoogeld en verschillende recepten bekeken. Ik = ik niet als ik niet een eigen recept samenstel uit de verschillende recepten die ik ben tegengekomen.
Ingrediënten: vlees (ik had varkensvlees, maar kan ook met rundvlees of kip), spekreepjes, teentje uitgeperste knoflook, ui, paprika, champignons, wortel, 250 ml bouillon, plakje ontbijtkoek. Lekker met gekookte aardappelen.
Bereiding: bak de spekreepjes uit in een koekenpan. Voeg hierbij de stukjes ui, de uitgeperste knoflook en de in stukjes gesneden vlees. Zodra dit allemaal aangebakken is, giet je het over in de römertopf (die al een kwartier in het koude water heeft gelegen). Snijdt de groenten in stukjes en leg deze ook in de schaal. De ontbijtkoek voeg je ook in stukjes toe. Giet hier overheen de bouillon. Breng het eventueel nog op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Plaats de ovenschaal met deksel in een niet-voorverwarmde oven. Bak het gerecht gaar in 90 minuten op 200 graden.
Wij hebben dit gerecht met gekookte aardappelen gegeten.

Wij vonden wij van dit gerecht uit de römertopf

Voor dit gerecht moet je wel een middagje thuis zijn omdat het anderhalf uur in de oven moet. Ik werk thuis, dus voor mij is dat geen probleem. Dit stoofgerecht vonden wij ontzettend lekker. Nu eten wij wel vaker stoofgerechten, maar uit de römertopf smaakt het echt heel anders. Het is net of het gerookt is, en dat maakte het heel smaakvol.
Het schoonmaken van de schaal was daarna ook heel makkelijk. Het bakt niet aan, dus even met een afwasborstel en wat afwasmiddel er door heen en het is weer schoon.

Voordat ik de römertopf weer ga terugbrengen bij Marjolein ga ik zeker nog een paar recepten proberen! En wie weet ga ik die wel met u delen …

Marjolein, bedankt voor het lenen van de römertopf! Je ziet ‘m snel weer terug en hopelijk heb je wat inspiratie uit deze blog gehaald!

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics