Selecteer een pagina

Deze keer in de serie “hoe gebruik je …. optimaal” staat de wortel centraal. Deze groente is namelijk niet alleen onwijs lekker om zo op te knabbelen maar ook nog eens heerlijk veelzijdig om te gebruiken. Zelfs het wortelloof en de schillen!

Wortelloofthee tegen aften

Grote kans dat je nog nooit een afte gehad hebt in de mond. De eerste keer dat je last ervan hebt is dan ook wel even wennen. Gelukkig hoef je niet te paniekeren want aften zijn makkelijk zelf te behandelen. Zo kun je zout op de afte smeren om te ontsmetten maar je kunt ook wortelloofthee zetten.

Hoe je het maakt? Simpel neem kokend water, schone wortelloof en laat de wortelloof een tijdje trekken in het water. Net zoals je muntthee trekt. Bovendien heeft wortelloof een stimulerende werking op de darmen. Handig tegen verstopping.

Wortelchips

Waarom zou je een gezonde snack kopen als je ze zelf kunt maken?
Van wortels kun je namelijk heerlijke wortelchips maken. Dit kun je op 3 manieren doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200° C. Maak de wortelen schoon en snij ze in fijne plakjes. Laat ze een half uurtje marineren in een mengsel van olie en honing. Prik de wortelchips op houten satéstokjes en zet ze in de oven tot ze knapperig zijn. Bestrooi ze met grof zeezout.
  2. Neem 3 wortels. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de wortels in de lengte in heel dunne slierten met een dunschiller. Verdeel de slierten wortel over een bakplaat bekleed met bakpapier. Ze mogen best elkaar raken want ze krimpen nog flink. Bestrijk de wortel dun met wat olijfolie met behulp van een kwastje en bestrooi met wat zout. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en laat de wortel in 10 à 15 minuten rustig drogen. De tijd is wat afhankelijk van de dikte van je sliertjes. Kleuren ze bruin maar zijn ze nog niet droog? Dek dan af met wat bakpapier. Laat de wortelchips 5 minuten afkoelen buiten de oven zodat ze verder knapperig worden. Eet ze daarna direct op.
  3. Gebruik de “wortelschil” om de tweede optie uit te voeren. Voor je de schil van de wortel afhaalt was je de wortels grondig schoon onder een stromende kraan zodat al het vuil eraf is. Je wilt namelijk wel knapperige chips maar niet van de aarde in je mond. En voer daarna uit wat bij optie 2 staat.

Wortelloof door de salade

Wortelloof wordt meestal vergeten en zit zo vol met waardevolle stoffen! Het blad zit vol met Chlorofyl, eiwitten, mineralen en vitaminen zoals calcium, kalium, vitamine C en -K. Het smaakt erg kruidig en is als jong loof (alleen de topjes nemen hiervoor) lekker in salades met radijsjes + het loof en ook het loof van bietjes is lekker erbij. Een dressing op basis van olijfolie, wijnazijn, mosterd, zout en peper en knapperige croutons erbij.

Bewaartip:

Bewaar de wortels niet meer in de originele verpakking of los in de koelkast maar snijdt de bovenkant van de wortels en bewaar ze in water zodat ze langer vers blijven.

foto: Pixaby

Nieuwsgierig wat je o.a. met eieren en/of sinaasappel kunt doen? Check dan eens de “hoe gebruik je… optimaal” blogs uit deze serie

Geverifieerd door ExactMetrics