Thuisleven.com
Chilipeper
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Handig, praktisch en leuk > Hoe gebruik je een chilipeper optimaal?

Hoe gebruik je een chilipeper optimaal?

Chilipepers koop ik meestal in naar gelang het gebruik. Restjes heb ik dan ook bijna nooit in huis. Echter met de diverse voedselpakketten van bijvoorbeeld Too Good To Go komt het toch wel eens voor dat er een pepertje tussen zit. Ook kan het natuurlijk wel eens gebeuren dat ik wat peper overhoud na het gourmetten of het wokken in de minipannetjes. En ik zal vast en zeker niet de enige zijn. Juist dan is het handig om te weten wat je met de restjes of overgebleven chilipeper kunt doen. Immers…. weggooien is zonde!

Chilipepers drogen

Door chilipeper te drogen gaan ze lekker lang mee. Hieronder heb ik drie verschillende methodes van drogen uitgelegd. Gebruik hiervoor pepers van goede kwaliteit (dus helemaal uitgegroeid, een volle kleur en zonder plekjes of beschadigingen). Pepers drogen in de zon kan alleen in een droog klimaat. Doet je dit niet dan kan de peper gaan schimmelen of zacht worden. Mocht je twijfelen over het klimaat overweeg dan meteen de tweede optie. Immers is voedselverspilling zonde!

1. Drogen in de zon

Om de chilipepers te drogen in de zon is het belangrijk dat het weer gunstig is. Zodra je op het weerbericht ziet dat er warm weer op komst is met 3 volle dagen zon dan zit je goed. Snijd de pepers in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes (deze kun je gebruiken voor nieuwe planten, zie verder in dit artikel). Plaats de pepers, op een bakplaat met het opengesneden gedeelte naar beneden, in het volle zonlicht (mag ook op de vensterbank).
Droog de pepers minimaal 8 uur in de zon (dus handig om ’s ochtends al te beginnen) en draai daarna de pepers om zodat de open kant naar de zon ligt.
Tegen zonsondergang bedek je de pepers met een schone theedoek, laken of handdoek om te voorkomen dat de beestjes de pepers op gaan eten (dat zou zonde zijn). En zodra de zon weer begint te schijnen ga je verder met het zonnen van de chilipepers. Zodra je merkt dat de chilipeper makkelijk breekt dan kun je ze in een pot bewaren.

2. Drogen in de oven

Voor deze methode is het wel zo handig dat je zonnepanelen op je dak hebt liggen en een lading pepers hebt om te drogen anders is het stroomverbruik van je oven wellicht niet de moeite waard om aan deze klus te beginnen…
Verwarm de oven voor op 79ºC of 40ºC bij gebruik van een heteluchtoven. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg daarop de pepers met de open kant naar beneden (dus ook hier weer even de pepers doormidden snijden en de zaadlijsten verwijderen). Laat de chilipeper vervolgens zo’n 6 tot 8 uur in de oven staan. Zodra ze bruin worden zijn ze klaar. Afhankelijk van de grootte van de pepers varieert de tijd in de oven.

3. Het ophangen van pepers

Neem een lang draad (polyester of nylon draad of touw voor het bakken) en knip de lengte af die je denkt nodig te hebben. Knoop de stengel van een peper aan een draad en knoop vervolgens de volgende zo dicht mogelijk erbij. In plaats van het knopen van de stengels kun je ook met een naald de steeltjes aan elkaar rijgen op het draad.
Hang vervolgens het draad met de pepers minimaal 3 weken in een goed geventileerde ruimte om ze te kunnen drogen.

Invriezen

Restjes peper bewaar je makkelijk en lang  in de vriezer. Maak de pepers goed schoon, droog ze goed en leg ze uit elkaar in de diepvries. Zo voorkom je dat ze aan elkaar gaan plakken. Grotere pepers of restjes pepers kun je het beste in stukjes snijden. Gebruik eventueel ijsklontblokjes om het uit elkaar te houden zodat de stukjes niet aan elkaar gaan plakken

Pepers zijn tot een jaar houdbaar in de diepvries. Na een jaar kun je ze ook nog gebruiken maar dan zal de knapperige smaak iets verminderen. Zodra je de chilipepers uit de diepvries haalt spoel je ze het best even af met wat lauwwarm water en dan zijn ze meteen klaar om gebruikt te worden.

Chilipeper plant

Chilipeper wordt gekweekt uit de soort Capsicum annuum. Deze komt veel voor in de Nederlandse keuken en je kunt ze gemakkelijk kweken.

  • Neem de zaden uit de chilipeper.
  • Laat de zaden enkele dagen drogen ( op een keukenpapiertje).
  • Plaats ze in de grond.
  • Zorg dat de grond vochtig blijft.

    foto: Pixabay

    Nieuwsgierig wat je o.a. met citroen en/of honing kunt doen? Check dan eens de “hoe gebruik je… optimaal” blogs uit deze serie

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics