Thuisleven.com
Thuisleven.com > Persoonlijk > Het plannen binnen een gezin, hoe doen al die moeders dat toch?

Het plannen binnen een gezin, hoe doen al die moeders dat toch?

Als moeder van vier kinderen kan je wel eens het gevoel hebben dat je handen en ogen te kort komt. En als ik dan naar mijn vriendinnen kijk en zie wat die er allemaal nog eens naast doen dan denk ik altijd: hoe doen ze dat toch? Het zit hem allemaal in een goede weekplanning natuurlijk. Alhoewel wij vrouwen hier van nature altijd al heel sterk in zijn geweest (ahum) is het samen met de hobby’s, werk en het hebben van kinderen toch nog een beste opgave. Je begint dan al snel met een mooi planbord in de keuken. Of een magneetje met notities op de koelkast. Maar al snel blijkt dit al niet meer genoeg te zijn. Denk maar eens aan de activiteiten van de kinderen, de uitjes met je vriendinnen en de plannen met je man. Het vrijwilligerswerk dat je doet, de verjaardagen van al je bekenden. Het rijtje met taken houdt maar niet op. Daarom geef ik je hieronder wat tips om al die bordje omhoog en draaiende te houden.

Maak een weekplanning (maar dan wel digitaal.

Begin eens met een weekplanning te maken. En dan niet op de koelkast of een ander planbord in de keuken maar doe dit dan eens op een digitaal planbord. Deze kan dan altijd bij je dragen. Wel zo handig wanneer je bij het zwembad staat en je niet je hoofd hoeft te breken over die ene volgende bespreking die je die avond zou hebben, maar deze alleen op een notitievelletje in de keuken staat. Er zijn vele apps die je goed kunnen helpen om een planbord op te stellen.

Waar op te letten bij het maken van een weekplanning.

Tip: als je een weekplanning maakt voor het hele gezin zorg ervoor dat elk gezinslid een eigen rol vervuld in die planning. Hierbij kan je denken aan een weekplanning waar je de gezinsleden over een verticale balk verdeeld en de dagen over een horizontale.

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag
Mama Ouderavond D&D avond!!
Papa i.v.m. een vergadering later thuis
Anna Tandarts
Sam Nieuwe schoenen
Luc Naar vriendje
Eva Logeren

 Bovenstaande tabel is trouwens allemaal fictief en dient puur als voorbeeld.

Zoals je ziet creëer je een helder overzicht voor jezelf. Bovendien is het overzicht ook nog eens handig voor de andere gezinsleden om te bekijken. Tenminste als je de leden toegang verschaft tot jouw planning natuurlijk.

Zet dagelijkse taken in je planning met een herhalingsfunctie.

Heb je veel taken die dagelijks of wekelijks terugkomen, zorg er dan voor dat je bij het maken van de planning de taak op herhaaldelijk zet. Denk hierbij aan het aan de weg zetten van de vuilnisbak of het wegbrengen van de kinderen naar de sportvereniging. Deze taken hoef je dan maar één keer in te voeren en je bent klaar!

Lijstjes en wensen.

Als je vier kinderen hebt, wordt de wekelijkse boodschappenlijst langer en zijn sommige boodschappen onmisbaar. In het online plannings programma kan je lijstjes onderbrengen in taken en subtaken. Zo heb je op die manier ook gelijk de boodschappenlijst bij de hand. Kan je die mooi ook niet meer vergeten! Dit geldt ook voor verjaardagen, er is er altijd wel eentje in de buurt dus suggesties en ideeën kan dan maar wat beter in je planningssysteem worden opgeslagen. Ook als de jarige Job zelf wensen heeft dan kan je die gelijk opslaan. Het is helemaal makkelijk als ze dit via een site als mijn verlanglijstje hebben gedaan. Dan kopieer je en plak je het er zo in. Gemak dient de mens toch?

Tot slot: wordt geen agenda moeder maar blijf flexibel

De meeste tijdmanagement software moedigt je aan om elke dag zoveel mogelijk taken af te ronden als mogelijk, maar voor de moeders onder ons is dit niet even makkelijk Als ik denk aan mijn eigen website en het schrijven van een post, dan kan het best eens zijn dat ik een uitje met mijn gezin verkies boven het schrijven van een artikel. Het mooie is dat je bij de meeste online planning software de mogelijkheid hebt om een taak automatisch door te laten schuiven naar de volgende dag wanneer deze niet is afgerond. Op deze manier blijft je planning doorlopen maar wel flexibel.

Lees ook:

Hoe houd jij je weekplanning bij?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Helaas ben ik door mijn slechte geheugen na de narcose en door de cyste in mijn hoofd genoodzaakt om een planning bij te houden. Wij hebben dus altijd een weekplanner op de koelkast hangen waar ik voor 2 weken onze planning bij houd.

  • Wij kopen ieder jaar de familyplanner en die staat per gezinslid. Op zondagavond nemen we de agenda door van die week met het gehele gezin. Werkt prima.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics