Selecteer een pagina

Voor de derde keer wordt er onder de Nederlandse bevolking (0- 89 jaar) een groot bevolkingsonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het (R.I.V.M.). Dit in samenwerking met de regionale G.G.D. Het zogenaamde PIENTER onderzoek wil boven tafel krijgen of we afdoende beschermd zijn tegen bepaalde infectieziekten. De uitkomsten van het onderzoek zijn van invloed op het gevoerde Rijksvaccinatieprogramma. ‘PIENTER’ staat dan ook voor: Peiling Immunisatie Effect Nederland Ter Evaluatie van het Rijksvaccinatieprogramma.

Bevolkingsregister

Uit het bevolkingsregister is een steekproef genomen. Ruim 26.000 geselecteerde burgers uit 48 gemeenten worden benaderd of ze vrijwillig mee willen werken. Het onderzoek behelst het invullen van een online vragenlijst, een bloed- en speekselafname op locatie en eventueel aanvullende onderzoeken. Het bloed zal onderzocht worden op afweerstoffen tegen verschillende infectieziekten. Het speeksel wordt verzameld door een minuut lang een sponsje in de mond te houden. En zal worden onderzocht op bacteriën, virussen en afweerstoffen.

Je gezondheid! Ook voor een ander van belang

Landelijk gezien doet zo’n 95% van de inwoners mee aan het Rijksvaccinatieprogramma. Een hoge dekkingsgraad is van belang voor de effectiviteit van de inentingen en het kunnen voorkomen van epidemieën. Na een blik op de website onder de deelnemende gemeenten valt direct op dat de acht gemeenten met een lage dekkingsgraad allen zijn meegenomen. En er nog veertig gemeenten door een landelijke steekproef zijn geselecteerd.

Tegenstanders

Zonder een waardeoordeel uit te willen spreken lijkt het mij van belang dat alle geselecteerde tegenstanders van het Rijksvaccinatieprogramma de kans grijpen. En die kans krijgen ze iedere tien jaar en nu voor de derde maal door mee te werken aan dit onderzoek. Ze kunnen meetbaar laten zien dat ons lichaam in staat is zelf zijn afweer te regelen. En tegelijkertijd openbaren hoe klein de werkelijke dreiging van een uitbraak van bepaalde infectieziekten in bepaalde regio’s nu eigenlijk is. Helaas is voor dit onderzoek ook een indringing van het lichaam een vereiste, dus deze kans lijkt mij gering.

Uitnodiging

Het PIENTER-onderzoek van het R.I.V.M. is weer gestart

Wij hebben deze uitnodiging voor onze kleuter ontvangen. Ik had de uitnodiging liever zelf gekregen. Als dank krijgt ze een cadeaubon van 25 euro. De onderzoekers zullen er alles aan doen om ons kind gerust te stellen. Op ieder moment tijdens het onderzoek kan zij haar medewerking staken lezen wij in de begeleidende brief. Voor een eventueel extra onderzoek, is een extra compensatie van een cadeaubon van 25 euro beschikbaar. Op ons als ouders rust nu een beslissing, die we bijna niet in overleg met onze kleuter kunnen nemen.

En tot slot de beslissing

Gaan we proberen haar over te halen in ruil voor speelgoed een bloed- en speekselafname te ondergaan? Voelen we het als onze burgerplicht om stilzwijgend mee te werken aan dit grote bevolkingsonderzoek? Hoe leggen we dit ‘grote goed’ aan een kleuter uit? En notabene één die wars van bloed is? En tot slot nemen we ‘vrijwillig’ het risico van het oplopen van een trauma, afkeer van witte jassen of hebben we vertrouwen in de onderzoekers en de uitvoerende organisaties? Deelname aan dit PIENTER- onderzoek staat trouwens los van onze beslissing om wel, niet of gedeeltelijk aan het Rijksvaccinatieprogramma deel te nemen.

Lees ook:

Ben je of is je kind ook uitgenodigd voor het PIENTER onderzoek? En wat zou jij doen?

Deelname aan het PIENTER onderzoek kan alleen op uitnodiging van het R.I.V.M.

Geverifieerd door ExactMetrics