Thuisleven.com
Het onderhouden van een kersenboom.
Thuisleven.com > Buiten > Moestuin > Het onderhouden van een kersenboom

Het onderhouden van een kersenboom

Als je een kersenboom in je tuin hebt, dan weet je hoe heerlijk het is om vers fruit van de boom te kunnen plukken. Maar om ervoor te zorgen dat je kersenboom gezond blijft en vrucht draagt, is het belangrijk om de boom goed te onderhouden. In deze blog bespreken we enkele belangrijke aspecten van het onderhoud van een kersenboom.

Kersenboom snoeien

Het snoeien van een kersenboom is belangrijk om de groei van de boom te bevorderen en ervoor te zorgen dat er voldoende licht en lucht bij de takken en vruchten kan komen. Het beste moment om een kersenboom te snoeien is in de winter, wanneer de boom in rust is. Verwijder alle dode, zieke of beschadigde takken en snoei de takken die naar binnen groeien of elkaar overlappen. Laat enkele takken staan die naar buiten groeien en waarop vruchten kunnen groeien.

Water geven

Een kersenboom heeft voldoende water nodig om gezond te blijven en vrucht te dragen. Geef de boom tijdens droge periodes regelmatig water, vooral als de boom nog jong is. Zorg ervoor dat de grond rondom de boom goed vochtig is, maar vermijd dat de boom in een plas water komt te staan.

mesten

Een kersenboom heeft regelmatig voeding nodig om goed te groeien en vrucht te dragen. Geef de boom in het voorjaar en de zomer een goede meststof. Let erop dat je niet te veel mest gebruikt, want dat kan de boom beschadigen.

Bescherming tegen ziektes en plagen

Een kersenboom kan gevoelig zijn voor ziektes en plagen, zoals bladluizen, meeldauw en takkensterfte. Zorg ervoor dat de boom voldoende lucht en licht krijgt, en houd de omgeving rondom de boom schoon en opgeruimd. Verwijder dode bladeren en takken, en zorg ervoor dat er geen water blijft staan rondom de boom. Gebruik eventueel insecticiden of fungiciden als dat nodig is.

Oogsten

Als de kersen rijp zijn, kun je ze plukken. Kies de rijpe kersen uit en laat de rest nog even aan de boom hangen om verder te rijpen. Pluk de kersen voorzichtig om de takken niet te beschadigen.

Een kersenboom kan een prachtige aanwinst zijn voor je tuin, maar het vereist wel wat onderhoud. Door regelmatig te snoeien, water te geven, te mesten en de boom te beschermen tegen ziektes en plagen, kun je ervoor zorgen dat je boom gezond blijft en vrucht draagt. En als je dan in de zomer heerlijke kersen kunt plukken, weet je dat het alle moeite waard is geweest!

Lees ook:

Hebben jullie aanvullende tips?

Foto: Pexels

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics