Thuisleven.com
Het Nationaal Archeologisch Museum van Tarquinia.
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Museum > Het Nationaal Archeologisch Museum van Tarquinia

Het Nationaal Archeologisch Museum van Tarquinia

In het prachtige stadje Tarquinia, gelegen in de betoverende heuvels van de Italiaanse regio Lazio, wacht een schatkist van onschatbare waarde op ontdekking: het Nationaal Archeologisch Museum van Tarquinia. Gevestigd in het indrukwekkende Palazzo Vitelleschi. Dit museum herbergt een verbazingwekkende collectie artefacten en kunstwerken die de glorie en het mysterie van de Etruskische beschaving tot leven brengen. Tijdens deze boeiende verkenning zullen we je meenemen op een reis door dit museum, waar geschiedenis tot leven komt.

De Etrusken: Een intrigerende beschaving

Om de schatten van het Nationaal Archeologisch Museum van Tarquinia volledig te begrijpen, moeten we eerst een stap terug in de tijd zetten en kennis maken met de Etrusken, een oude beschaving die gedurende vele eeuwen de regio van wat nu Italië is, domineerde. De Etrusken hebben talloze raadsels achtergelaten, maar hun kunst en artefacten zijn een duidelijk bewijs van hun verfijnde cultuur.

De Etrusken: Een intrigerende beschaving.

De collectie: Een duik in het verleden

Het Nationaal Archeologisch Museum van Tarquinia huisvest een indrukwekkende en gevarieerde collectie die de hele geschiedenis van de Etruskische beschaving bestrijkt. Van kunst en sculpturen tot gebruiksvoorwerpen en fresco’s, dit museum biedt een meeslepende reis door de tijd. Hier zijn enkele hoogtepunten:

Fresco’s uit de Necropolis: Een van de meest opvallende aspecten van de collectie zijn de prachtige fresco’s die afkomstig zijn uit de nabijgelegen Necropolis van Tarquinia. Deze muurschilderingen werpen een licht op het dagelijks leven, de religie en de rituelen van de Etrusken. De kleurrijke beelden nemen je mee naar een wereld vol mysterie en schoonheid.

Beeldhouwwerken en bronzen voorwerpen: Het museum herbergt een uitgebreide verzameling sculpturen en bronzen voorwerpen die getuigen van de artistieke vaardigheid van de Etrusken. Van beeldhouwwerken van goden en godinnen tot intrigerende bronzen spiegels, elke vitrine onthult een nieuw facet van deze oude cultuur.

Keramiek en aardewerk: De Etrusken waren meesters in de keramische kunst, en het museum toont een uitgebreide verzameling van hun meest verfijnde creaties. De gedetailleerde beschilderingen op vazen en schalen vertellen verhalen over het dagelijks leven en de mythologie van de Etrusken.

Het Nationaal Archeologisch Museum van Tarquinia.
Het archeologisch museum van Tarquinia heeft recent ‘i cavalli alleati’ (gevleugelde paarden) aan zijn collectie toegevoegd. Deze terracotta paarden, daterend uit de 4e eeuw v.Chr., waren ooit versieringen op het altaar van de Koningin en zijn nu een iconisch symbool van de stad na restauratie.

Palazzo Vitelleschi: Een kunstwerk op zichzelf

Naast de schatten die het herbergt, is het Palazzo Vitelleschi op zichzelf een kunstwerk. Dit prachtige paleis uit de Renaissanceperiode is een perfecte omgeving voor de museumcollectie. De architectuur, binnenplaatsen en gewelfde plafonds voegen een extra laag van pracht en praal toe aan de al indrukwekkende ervaring van het museumbezoek.

Mijn ervaring: Een duik in het verleden

Een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum van Tarquinia was voor mij een betoverende reis terug in de tijd. De artefacten en kunstwerken onthulden de geheimen van een beschaving. Die vaak in de schaduw van het Romeinse Rijk wordt geplaatst. Maar die een diepgaande en blijvende invloed heeft gehad op de geschiedenis van Italië.

De fresco’s uit de Necropolis brachten de Etruskische samenleving tot leven met levendige kleuren en beelden. De beeldhouwwerken en bronzen voorwerpen toonden de artistieke verfijning van dit volk. Terwijl het keramiek en aardewerk getuigden van hun vaardigheid en creativiteit.

Het Palazzo Vitelleschi bood een prachtig decor voor deze ontdekkingsreis, en ik kon me geen betere plek voorstellen om de Etruskische cultuur te verkennen.

Kortom, het Nationaal Archeologisch Museum van Tarquinia is een must-visit bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, kunst en cultuur. Het brengt een vergeten beschaving tot leven en laat je onderdompelen in de wonderen van het oude Italië.

archeologisch museum van Tarquinia.

Lees ook:

Een bezoek aan dit museum zal je zeker inspireren en verwonderen!

Foto’s: Miranda de Jong

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics