Thuisleven.com > Er op uit > Landen > Italië > De Watervallen van Domaso (Comomeer – Italië)

De Watervallen van Domaso (Comomeer – Italië)

Rondom het Comomeer is veel te beleven. Zo ook in het plaatsje Domaso, dat in het noorden aan het Comomeer ligt. Dit plaatsje wordt, als het ware, in tweeën gesplitst door de rivier Livo. En dat geeft een prachtige kans tot een mooie wandel / klauterfestijn. Trek je waterschoenen maar aan!

Rivier de Livo

Rivier de Livo is erg bijzonder, met mooi weer kun je hem namelijk bewandelen. Maar let goed op wanneer je de rivier wilt gaan bewandelen. Het kan hier namelijk levensgevaarlijk zijn. Ook wel goed om te weten is dat de wandeling op eigen risico is. De kunst is dan ook om de rivier te bewandelen / beklimmen als het waterpeil laag staat en er geen regen wordt verwacht. Je wilt onderweg namelijk niet verrast worden!

Begin van de route

De rivier de Livo eindigt in het Comomeer en dat is ook meteen de plek waar je de wandeling kunt starten. Van daaruit wandel je over de kleine steentjes heen, die al snel veel groter worden. Mooie wandel en klimpartijen volgen dan ook snel. Er zijn plekken bij waar je zelfs door het water heen moet om verder te komen.

Watervallen

Al snel kom je een mooie waterval tegen, dit is niet de enige waterval op de route.
Enkele watervallen zijn zelfs geschikt om vanaf te springen. Let op dat het water diep genoeg is en ben er op bedacht dat de stenen bovenaan de waterval soms verraderlijk glad kunnen zijn. Een glijpartij kan dus zo gemaakt zijn.

Enkele tips

Wij gingen iets slecht voorbereid deze wandeling maken. We dachten namelijk dat de route makkelijk en goed te doen was. De klautersessies kunnen soms best pittig zijn, makkelijke kleding (geen witte jurk zoals ik dus) is dus wel zo handig. Tevens zijn wandelschoenen fijn omdat je er goede grip mee hebt, maar door een diep gedeelte zul je de schoenen uit moeten doen. Stevige waterschoenen met een goede grip aan de onderkant zijn aan te bevelen.

Ook het meenemen van een waterdichte tas voor de camera, gsm en andere objecten is handig om bij je te hebben. Neem ook genoeg te eten en drinken mee, er zijn namelijk geen restaurants onderweg. Nog niet gesproken over plekken waar je naar het toilet kunt. Zo nu en dan stinkt het dan ook behoorlijk of vind je iets waar je liever niet in trapt. Neem voor een vakantiehuis in deze regio een kijkje bij Interhome.
Ook het meenemen van pleisters die tegen water kunnen en eventueel een rolletje verband is aan te raden om mee te nemen (oudste dochter had een teen opengehaald aan een steen).

Denk er bij deze wandeling wel om dat je ook dezelfde weg weer moet terug lopen. Het begin van deze route is overigens ook prima met kleine kinderen te belopen. Verderop in de rivier is er wat meer klim- en klauterwerk nodig.

In de omgeving van het Comomeer is nog veel meer leuks te beleven en iets verderop heb je de grote stad Milaan. Lees vooral de andere blogs die ik erover geschreven heb.

Ken jij dit plaatsje al?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Wij hebben vandaag de watervallen bezocht. De laatste keer dat we dat deden was zo’n 3 tot 4 jaar terug. Toen was het inderdaad goed te bewandelen. Soms een beetje klimmen en misschien een klein stukje over stenen klunen. Nu stonden we voor de grote verrassing dat je alleen nog maar via de keien in het water bij de watervallen kunt komen. Echt niks met kleine kinderen dus. Het pad wat ernaast gelegen was is compleet weg! Er zitten best gevaarlijke stukken tussen waar je op keien moet staan en de troming langs de stenen gaat. Je komt sowieso niet met droge voeten meer bij de mooie watervallen.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics