Selecteer een pagina

Afgelopen weken stond er een winactie op Facebook online van Identity Games waarmee je een van de kon winnen. Wij zijn dol op spelletjes spelen en we zijn dol op nieuwe dingen leren. Laat staan als deze twee dingen gecombineerd worden. Dus deed ik mee aan de winactie. Tot mijn verbazing kreeg ik bericht dat ik een van de winnaars ben en dat ik mijn adresgegevens even per pb toe moest sturen. Zo gezegd, zo gedaan! Een kleine week later ontving ik in keurige staat het spel en kon het lerend spelen beginnen!

Het menselijk lichaam weetjes kwartet

Het boekje met spelregels (onderaan het bericht staan ze uitgebreid) wordt eerst even goed doorgelezen en daarna worden de kaarten goed geschud. Er wordt keurig verdeeld en de vragen worden om de oren geslingerd. Het is overduidelijk dat we nog heel vaak moeten oefenen. Toch valt het ook op dat bepaalde vragen met veel stelligheid, correct, beantwoord worden.
Hoe vaker het spel gespeeld wordt, des te meer vragen er juist beantwoord worden. En juist op dat moment is het leuk om als volwassene in te haken en de vragen anders te stellen als ze op papier staan. Zo krijg je andere vraagstellingen en moeten de kinderen weer nadenken over het correcte antwoord. Al met al is het Menselijk Lichaam weetjes kwartet een zeer leuk en leerzaam spel waar we nog vaak speelplezier van mogen beleven.

Spelregels:

Aan de slag

Schud de kaarten en verdeel ze onder de spelers. Het kan zijn dat sommige spelers meer kaarten krijgen dan andere spelers. De kaarten neem je in je hand en laat je niet aan de andere spelers zien.

Doel van het spel

Door kaarten te vragen en de vragen goed te beantwoorden, moet je zoveel mogelijk setjes van vier kaarten verzamelen: Dit zijn kwartetten. Door goed op te letten bij andere beurten kun je achterhalen wie welke kwartetkaarten heeft,

Spelen!

De jongste speler begint. Als je aan de beurt bent, vraag je aan Ć©Ć©n van de andere spelers een kaart die je niet hebt. Let op, dit moet wel een kaart zijn uit een kwartet waarvan je zelf minimaal Ć©Ć©n kaart hebt. De vraag kun je als volgt stellen: “Mag ik van jou van het kwartet ‘zenuwstelsel’ (oranje) de ‘hersenen’?”
Heeft de speler de gevraagde kaart niet, dan is je beurt voorbij en is de speler aan wie je het laatst een kaart vroeg aan de beurt.

Weetje

Als de speler de gevraagde kaart wel heeft, dan stelt hij een vrag aan de hand van het weetje op de kaart. De vraag kun je als volgt stellen: “Waarom hebben we oorsmeer in onze oren?”
Als je de vraag goed beantwoordt, mag je de kaart hebben en mag je doorgaan met kaarten vragen aan dezelfde Ć³f aan een andere speler.
Indien je de vraag niet goed beantwoordt, mag de speler de kaart houden e is je beurt voorbij.
Als je een setje van vier kaarten compleet hebt, roep je ‘KWARTET!’ en leg je deze vier kaarten van het kwartet voor je op tafel.

Let op!

Er zijn twee SUPERKWARTETTEN in dit spel: het (rode) ‘bloed’ kwartet en het (lichtblauwe) ‘zintuigen’kwartet. Deze kwartetten bestaan uit vijf kaarten en worden gewoon gespeeld zoals de overige kwartetten. Als je vier van deze kaarten hebt, dan roep je ‘KWARTET’ en leg je de vier bij elkaar horende kaarten voor je neer op tafel. Degene die de vijfde kaart van dat kwarter in zijn handen heeft, krijgt hiervoor aan het eind van het spel een strafpunt.

Winnen!

Het spel is afgelopen als alle kwartetten compleet zijn (met uitzondering van de twee overgebleven kaarten uit de SUPER-KWARTETTEN). De twee overgebleven kaarten van de speciale kwartetten tellen als strafpunten en worden afgetrokken van je totaal aantal complete kwartetten. De speler met de meeste kwartetten wint.
Tip: Het spel kan ook zonder de weetjesvragen worden gespeeld

Twee spelers

Als het spel met twee spelers gespeeld wordt, is er een pot nodig. Maak drie stapels, Ć©Ć©n voor de pot en Ć©Ć©n voor elke speler. Als een speler een kaart vraagt die de ander niet heeft, moet hij een kaart uit de pot pakken. Vervolgens is de ander aan de beurt.
Tip: Kwartet-met-pot is ook al variant met meerdere spelers te spelen

Speeltips voor spel met kleine kinderen

Pak een eierdoos en zet deze op z’n kop. Mama of papa snijdt met een mes sneetjes in de onderkant van de eierdopjes. Klem hier de kaarten in. Als je het leuk vindt kun je de eierdoos ook beschilderen, bijvoorbeeld in de kleuren van jouw weetjes kwartet.

Lees ook:

Welk kwartet spel speel jij graag?

Geverifieerd door ExactMetrics