Thuisleven.com
Het grote Kluitman Kinderkookboek
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kookboeken > Het grote Kluitman Kinderkookboek meer dan alleen maar recepten

Het grote Kluitman Kinderkookboek meer dan alleen maar recepten

Onze dochters vinden eigenlijk alles wel leuk, ze hebben niet echt een hobby en zijn geen fan van een kinderheld. Om de oudste (8) wat meer speciale aandacht te geven, kocht de Kerstman ‘Het grote Kluitman Kinderkookboek’. En een paar ovenwanten voor onder de Kerstboom. Wie wil er nou geen ontbijtje geserveerd krijgen door zijn oudste dochter?

Het grote Kluitman Kinderkookboek om je vingers bij af te likken

Dit Kinderkookboek met een hoofdletter K van Kluitman. gaat niet alleen over eitjes koken en cupcakes bakken. Er is ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om te schrijven over gezond eten en belangrijke tips & regels bij koken en bakken. Denk bij het laatste aan hygiëne, het gebruik van verschillende snijplanken en houdt de pan vast waar je in roert. Achterin zijn meer tips te vinden over Hoe weet je of een cake gaar is?, een Woordenlijst en Nuttige begrippen.

Favoriete recepten uit het Kinderkookboek

Het grote Kluitman Kinderkookboek

Blij verrast pakt dochterlief haar pakje uit. We spreken af dat ze de eerstkomende zondag één gerecht naar keuze zal bereiden. En niet alleen het bereiden, maar ook voorbereiden en het opruimen achteraf. Ze bladert het Kinderkookboek van voor tot achter door. Ze zoekt haar boekenleggers erbij en schrapt en streept van haar wensenlijstje. De Fruit Smoothie wordt het! Keurig netjes schrijft ze het boodschappenlijstje over van “Dit heb je nodig voor 2-4 smoothies”. Ze leest de extra Smultip en Lekker Idee en besluit het basisrecept met aardbeien aan te houden. Daar gaat madam richting de supermarkt om de hoek. Helemaal alleen met wat geld, een tasje en haar lijstje. Ze komt terug gerend omdat ze ons niet ongerust wil maken. Ze heeft alles van het lijstje gekocht en een dag later bereid ze de Fruit Smoothie volgens recept. We smullen er met zijn vijfjes van.

Als ze in bed ligt bladeren wij stiekem door het Kinderkookboek. Manlief stuurt aan op het zachtgekookte eitje met reepjes geroosterd brood om in te dopen. Dit is trouwens een terugkerend zondag ritueel geworden. Ik krijg trek van de Groene salade met dressing, waar ik tot mijn verbazing alle ingrediënten van de honing tot de mosterd in huis blijk te hebben. Er ontstaat direct een menu in mijn hoofd met de Kip in marinade, waar gek genoeg yoghurt bij gebruikt wordt. Dit keer schrijf ik het boodschappenlijstje en maken we ’s avonds samen de dressing en marinade. De salade maakt dochterlief helemaal naar eigen inzicht op.

Eén stapje moeilijker

De schoolmeid heeft in de gaten gekregen dat de recepten met een ster van moeilijkheid worden aangegeven en ze besluit dat ze toe is aan een 2 ** Fruit- kruimeltoetje. Ze heeft net op school het leesniveau AVI plus meegekregen, dus zou de recepten zelf begrijpend moeten kunnen lezen. In de lokale supermarkt is al opgevallen dat ze alleen met een briefje komt en krijg ik daags later bij de kassa een overdracht. Er wordt verteld dat ze goed zoekt tussen de schappen en het dan gaat vragen bij een medewerker. Ook haar geld telt ze rustig na en dan midden in de hal op de grond wordt alles zorgvuldig ingepakt in haar boodschappentas of portemonnee.

Thuisgekomen pakt ze het Keukengerei en stalt ze de benodigdheden uit. Ook leerzaam hierbij is naast het zorgvuldig lezen, het afwegen van de producten. Dit keer heeft ze wel van de Smultip gebruik gemaakt. Ze heeft gekozen voor een variant met bosbessen en appel i.p.v. de perziken en bramen uit het recept. Ze kneed het kruimeldeeg met havervlokken, bloem, boter en suiker met de hand. En zoals beschreven in stap 5. wrijft ze met haar vingertopjes. Bij alle stappen is een verhelderende foto geplaatst. Ze gunt zichzelf als het toetje uit de oven komt geen rust. Ze wil het direct proeven en geniet ervan.

Zelfstandigheid en verantwoordelijkheden

We hebben Het grote Kluitman Kinderkookboek nu zo’n twee maanden in huis. We zijn erg blij met wat het ons gebracht heeft. Onze oudste dochter was erg toe aan een stapje verder. Ze krijgt nu meer vrijheden en verantwoordelijkheden en niet geheel onbelangrijk: daar smullen we allemaal van mee. Binnenkort vieren we onze verjaardagen, eens zien of we nog een lekker hapje vinden (CHOCOLADETAART!)

‘Het grote Kluitman Kinderkookboek’ met recepten van Katharine Ibbs en Fotografie van Howard Shooter heeft als oorspronkelijke titel ‘DK Children’s Cook Book’ 2004 en is uitgegeven door Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. Voor wie nog een stapje verder wil gaan is er ook het kinderkookboek ‘Zelf kweken, zelf koken’, ook geschikt voor dakterras of balkon.

Lees ook:

Kook of bak jij wel eens samen met je (klein)kind?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Dit lijkt me dus een superleuk boek 😀 ik heb meteen een pinbord aangemaakt voor de leukste blogs van Thuisleven zodat ik ze zeker niet meer kwijtraak en dat onze volgers ze altijd zo kunnen vinden 🙂

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics