Havermoutkoekjes met honing

Onze kinderen zijn gek op bakken. En wat hebben ze een geluk want deze mama vind het namelijk maar ook al te leuk. Toch zijn er wel eens momenten waarop ik geen zin heb om de hele keuken onder het beslag te hebben en kies ik voor een makkelijk recept. Een van de favoriete koekjes hier in huis zijn de havermoutkoekjes met honing. En laat dat nou net een recept zijn die een kind ook goed zelf uit kan voeren (op een paar stapjes na dan voor de jongere kinderen die nog niet bij de kookplaat en oven mogen).

Ingrediënten

 • 400 gram havermout
 • 200 gram margarine
 • 125 gram bruine Basterd suiker
 • 4 eetlepels honing (ik koos voor de Melvita Honing & Gember. Deze is verkrijgbaar bij Jumbo voor €3,09)
 • 6 eetlepels bloem
 • snufje zout

Bereidingswijze havermoutkoekjes

 1. Verwarm de oven voor op 175 C of gasstand 3-4.
 2. Smelt de margarine in een grote (koeken)pan. Zodra de boter gesmolten is voeg je de honing en suiker toe samen met een snufje zout.
 3. Zodra het een zachte massa is geworden voeg je de havermout en de bloem toe en roert het geheel goed door elkaar met een pollepel.
 4. Maak daarna met 2 lepels mooie rondjes op een bakplaat, die voorzien is van bakpapier of goed is ingevet, of smeer de massa gelijkmatig uit over de bakplaat.
 5. Bak het geheel zo’n 10 tot 15 minuten in de oven gaar.
 6. Als je er voor gekozen hebt om er een massa van te maken kun je het beste nadat de koeken uit de oven komen met een mes lichtjes de koeken uit elkaar snijden.
 7. Laat het geheel goed afkoelen zodat de koekjes hard worden.

havermoutkoekjes

Wist jij dat…

 • Havermout een volkoren graanproduct is en het risico op hart- en vaatziekten?
 • Havermout in de schijf van 5 zit? Toch is de manier waarop je het eet, bepalend voor hoe gezond het is!
 • Er mensen zijn die zeggen dat je met honing allerlei kwalen bestrijdt?
 • Er in honing stoffen zouden zitten met een anti-bacteriële werking?
 • Wetenschappelijk is er echter geen bewijs voor dat het eten van honing je gezonder maakt.
 • Honing onwijs lekker is?
 • Er nog veel meer te vinden was in de Foodybox waarmee ik gerechten heb gecreëerd? Kijk maar eens tussen alle “Foodybox recepten“.

Let jij op wat je eet?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

5 reacties

  • Halvarine of smeerboter is niet geschikt om in te braden. Halvarine en vergelijkbare producten bevatten 30-50% vet. Hoewel het vet op zich hetzelfde is als in margarine of boter (met 80% vet), bevat het teveel water. Bij verhitting gaat het water koken en daardoor sterk spatten.
   Toch moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik wel eens boter uit een kuipje heb gebruikt ipv margarine. Wel op een lage temperatuur laten smelten.
   Of de koekjes daarna wat zachter worden dan bij margarine durf ik je niet te zeggen

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics