Tegenwoordig koken we graag en modern. Zo is een Italiaanse pasta in een mum van tijd gemaakt, draaien we voor een oosterse wok onze handen niet meer om en staan, bij wijze van spreken, de Amerikaanse Hotdogs op voorraad in de kast. Eigenlijk mogen we daar heel blij mee zijn, de tijden zijn namelijk wel eens anders geweest… Neem bijvoorbeeld de tijd van de Hanze. In deze tijd kwamen de recepten voornamelijk uit Duitsland, ItaliĆ«, Spanje, Frankrijk en Engeland. Dat is toch wel andere koek…

Hanze kookboek – In de pan van de middeleeuwen

In de tijd van de Hanze kunnen we ervan uitgaan dat de mensen aten wat voor handen was. Woonde je aan het water, at je vaker vis. Woonde je op het platteland dan stonden de seizoens groenten op het menu. En wat wellicht leuk is om te weten: Aardappelen, tomaten, sperziebonen, en bruine bonen waren er in die tijd nog niet. Die kwamen pas eind 16e eeuw vanuit Amerika onze kant op. Buiten deze leuke en interessante weetjes om staat het boekje van “In de pan van de middeleeuwen” met nog meer informatie vol. Al deze informatie is het mooie begin van het kookboek. Vanaf pagina 12 kun vind je de recepten. Denk aan Gortensoep, Swolse runderstoof met wijn en kruiden, gebonden tuinbonensoep en wildezwijn met rodewijnsaus. Zo nu en dan vind je nog een pagina met informatie over een stad terug. En de afsluiter in het boek zijn de recepten van zoetigheden zoals Hattemse krakelingen, Hasselter juffers en Deventer koek.

Mijn mening

Bij ontvangst van het boek dacht ik, met enige teleurstelling, aan een kookboek vol met middeleeuwse recepten. Echter toen ik het open maakte, zag ik pas dat het boekje veel meer is dan alleen maar een receptenboek uit de Hanze tijd. Ā Dat wakkerde mijn liefde voor dit leuke boekje pas echt aan. Nu is het een veel gebruikte additie van mijn kookboekbibliotheek.

Informatie

Hanze Kookboek – in de pan van de middeleeuwen
Auteur: Karen Groeneveld
ISBN:Ā 9789082347555
Uitgeverij: Het Zwarte Schaap

Lees ook:

#spon *affiliatie

Geverifieerd door ExactMetrics