De huidige COVID-19 crisis is op zān zachts gezegd vreemd. Social distancing, thuis werken, geen handen schudden. Allemaal gedrag dat tegen onze gewoonte ingaat. Gewoontes die we over vele honderden jaren hebben opgebouwd. Echter terwijl ik geniet van de ongewoon hoge temperatuur voor 15 september (het is 34 graden C in onze tuin), lees ik in de krant dat COVID-19 misschien nog wel meer gevolgen voor ons gedrag zal hebben. Hele positieve gevolgen.
Wat hebben aardolie en COVID-19 met elkaar van doen?
Op Nu.nl las ik namelijk dat een van de olieraffinaderij giganten op deze aarde, BP, nu voor de eerste keer voorspeld dat de wereldwijde vraag naar Olie zal gaan afnemen in de komende 30 jaar. Omdat ik werk in de petrochemie, houdt de vraag wanneer er een einde komt aan fossiele brandstoffen me al meer dan 5 jaar bezig. In 2015 werd er nog gesproken over een piek in olieverbruik op aarde rondom 2040. En gaandeweg is die voorspelling ieder jaar met ca. 5 jaar ingekort. Nu blijkt COVID-19 de spreekwoordelijke laatste nagel in de doodskist van fossiele brandstoffen. Fossiel is officieel stervende.
Gaan we echt van de aardolie af?
Voor de sceptici (en daar zijn er helaas een heleboel van (zoals Trump)), gaan we echt van fossiel af? Ja, ik denk dat dit echt gaat gebeuren. Als je het niet gelooft, ga dan vandaag even naar buiten en sta eens een uurtje in het zonnetje. En dan Google je de temperaturen op 15 september in de afgelopen 30 jaar. Het klimaat veranderd steeds sneller. En wij mensen hebben huizen en aircoās die we kunnen gebruiken om het aangenaam te houden. Onze flora en fauna heeft dat niet. Die houden deze veranderingssnelheid niet bij. Gelukkig zien ook de regeringen van veel landen het zo. En daarom wordt nu ingezet op een reductie van 55% CO2 emissies tot 2030 in de EU. Dus ook wetgeving zal ons dwingen van onze aardolieverslaving af te stappen.
Fossiel is dood. Lang leveā¦. Ja wat eigenlijk?
Het lijkt er dus op dat naast regelgeving, klimaatverandering en luchtkwaliteit, COVID-19 de laatste nagel in de doodskist van fossiel heeft geslagen. En raffinaderijen beginnen zich dat nu, dankzij COVID-19, ook te beseffen. Dus fossiel is stervende. En nu? Het antwoord is voor de hand liggend. We gaan naar hernieuwbare energie. Zonnepanelen, windmolens, aardwarmte, etc. Warmtepompen, elektrische verwarming, elektrische aangedreven processen, elektrische autoās. Al deze oplossingen zijn er al. En ze zijn technisch haalbaar.
Wie betaalt?
Maar de vraag blijft, wie gaat dat betalen? Gaan we allemaal bankroet aan dure warmtepompen, kostbare isolatieprojecten, zonnepanelen? Niets is minder waar. De staat CaliforniĆ« heeft van de Verenigde Staten het hoogste percentage hernieuwbare energie in hun energie-mix en het is de meest welvarende staat van de VS. Elektrische autoās zijn momenteel nog iets duurder dan benzine of diesel, maar in gebruik veel goedkoper. Voor de gemiddelde Nederlander zal een elektrische auto al na 3 jaar voordeliger zijn dan een gelijkwaardige auto met verbrandingsmotor. Zonnepanelen verdienen zich met gemak terug in 4-5 jaar. En een hybridewarmtepomp kan al voor 2400 euro aangeschaft worden met subsidie en zo je gas verbruik verminderen met ca. 50%. Ook deze is binnen 7 jaar terugverdient.
Verdien nu geld aan deze ontwikkeling
Het eeuwen oude gezegde āde ene zijn dood is de ander zijn broodā is blijkbaar ook waar voor de dood van fossiele brandstoffen. Dus stap nu over en verdien geld aan deze ontwikkeling en doe tevens het milieu een groot plezier.
Het is vandaag 15 september. In het mooie Limburg zit ik buiten in het zonnetje. Ik zou willen zeggen dat ik zit te genieten, maar met 34 oC is het eigenlijk een beetje te warm om volledige van zoān mooie dag te kunnen genieten. Gelukkig wordt het morgen met 30 graden iets koeler. Een voordeeltje van deze ongewoon warme dagen is onze 18 zonnepanelen opvallend veel stroom produceren. Gisteren alleen al 33 kWh. Dat is ongeveer 10% van de hoeveelheid elektriciteit die mijn gezin van 6 in een hele maand verbruikt! Wat dat betreft, laat het zonnetje maar schijnen.
Lees ook:
Samen naar een betere toekomst!
Foto: Pixabay
Recente reacties