Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Roman > Familie op de vlucht van Diney Costeloe

Familie op de vlucht van Diney Costeloe

De Joodse familie Friedman, een kruideniersfamilie bestaande uit vader Kurt, moeder Ruth, tweelingzonen Peter en Hans en de dochters Inge en Laura, leefden in het Duitse München. Op een nacht wordt hun huis en winkel in brand gestoken door jeugdbendes die tegen de Joden worden opgehitst door de SS. Kurt wordt gearresteerd, Ruth en de kinderen worden opgevangen door de buren maar moeten al snel verder. De haat van de nazi’s tegen de joden was al duidelijk maar begint nu pas echt agressief te worden.

Terwijl de nazi’s oprukken, wordt het de Joden steeds moeilijker gemaakt. Ook de gezinshereniging bij Kurt, Ruth en de vier kinderen wordt steeds uitzichtlozer terwijl ze aan het vluchten zijn. Ze zijn overgeleverd aan iedereen om hun heen, positief en negatief. Zo zijn er mensen die de familie verraad. En zijn er gelukkig ook nog mensen die het goede in zich hebben en de familie helpt met vluchten en herenigen. Zal het Kurt lukken om zijn vrouw en kinderen te vinden terwijl zij met de kinderen naar Oostenrijk (hier woont haar zus Edith) probeert te vluchten? En wat gebeurt er nadat Oostenrijk zich aansluit bij Duitsland? Familie op de vlucht, hoeveel verder moeten ze nog?

Wat vind ik ervan

Zodra je dit boek opent word je meegetrokken in een meeslepend verhaal waarbij op elke pagina de wanhoop van Kurt en Ruth voorop staan. Welke keuzes maken ze? Vinden ze elkaar weer? Lukt het ze om uit de handen te blijven van de nazi’s?
Een knap staaltje schrijfwerk. De interesse in haar andere boeken (Het meisje zonder naam en De verloren kinderen) is bij deze dan ook gewekt.

Op Thuisleven staan we elk jaar weer stil bij de herdenking van de oorlog in de hoop dit nooit meer te hoeven mee maken. Zo besteden we aandacht aan onder andere boeken, films en musea. Bijvoorbeeld: de film Allied, het oorlogsmuseum in Overloon en zelfs aan een luisterboek.

Informatie

Familie op de vlucht
Auteur: Diney Costeloe
Vertaald door: Lia Belt
ISBN: 9789026148071
Uitgeverij: De Fontein

Stelling:
Als de oorlog voorbij is, moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land!

Eens of oneens.
Verklaar je antwoord gerust nader.

* Voor deze recensie hebben we een recensie-exemplaar ontvangen *

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Ik vind dat het afhangt of de vluchtelingen bij terugkomst een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Anders komen mensen uit de welvaart in de drup. Hebben ze er een tijdje aan mogen ruiken en dan weer terug in het afvalputje.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics