Thuisleven.com > Boeken & Films (volwassenen) > Familie op de vlucht van Diney Costeloe

Familie op de vlucht van Diney Costeloe

De Joodse familie Friedman, een kruideniersfamilie bestaande uit vader Kurt, moeder Ruth, tweelingzonen Peter en Hans en de dochters Inge en Laura, leefden in het Duitse München. Op een nacht wordt hun huis en winkel in brand gestoken door jeugdbendes die tegen de Joden worden opgehitst door de SS. Kurt wordt gearresteerd, Ruth en de kinderen worden opgevangen door de buren maar moeten al snel verder. De haat van de nazi’s tegen de joden was al duidelijk maar begint nu pas echt agressief te worden.

Terwijl de nazi’s oprukken, wordt het de Joden steeds moeilijker gemaakt. Ook de gezinshereniging bij Kurt, Ruth en de vier kinderen wordt steeds uitzichtlozer terwijl ze aan het vluchten zijn. Ze zijn overgeleverd aan iedereen om hun heen, positief en negatief. Zo zijn er mensen die de familie verraad. En zijn er gelukkig ook nog mensen die het goede in zich hebben en de familie helpt met vluchten en herenigen. Zal het Kurt lukken om zijn vrouw en kinderen te vinden terwijl zij met de kinderen naar Oostenrijk (hier woont haar zus Edith) probeert te vluchten? En wat gebeurt er nadat Oostenrijk zich aansluit bij Duitsland? Familie op de vlucht, hoeveel verder moeten ze nog?

Wat vind ik ervan

Zodra je dit boek opent word je meegetrokken in een meeslepend verhaal waarbij op elke pagina de wanhoop van Kurt en Ruth voorop staan. Welke keuzes maken ze? Vinden ze elkaar weer? Lukt het ze om uit de handen te blijven van de nazi’s?
Een knap staaltje schrijfwerk. De interesse in haar andere boeken (Het meisje zonder naam en De verloren kinderen) is bij deze dan ook gewekt.

Op Thuisleven staan we elk jaar weer stil bij de herdenking van de oorlog in de hoop dit nooit meer te hoeven mee maken. Zo besteden we aandacht aan onder andere boeken, films en musea. Bijvoorbeeld: de film Allied, het oorlogsmuseum in Overloon en zelfs aan een luisterboek.

Informatie

Familie op de vlucht
Auteur: Diney Costeloe
Vertaald door: Lia Belt
ISBN: 9789026148071
Uitgeverij: De Fontein

Stelling:
Als de oorlog voorbij is, moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land!

Eens of oneens.
Verklaar je antwoord gerust nader.

* Voor deze recensie hebben we een recensie-exemplaar ontvangen *

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Geverifieerd door ExactMetrics