Thuisleven.com
voor- en nadelen van sparen of beleggen.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Financiën > De voordelen van sparen en beleggen. Wat is slimmer?

De voordelen van sparen en beleggen. Wat is slimmer?

Vroeger zette je al jouw spaargeld veilig op de bank, maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om (een deel) van hun vermogen te beleggen. Zelfs mensen die de stap naar een beleggingsportfolio nog niet hebben durven te maken zijn nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden. Want de keuze brengt een hoop vragen met zich mee, want wat is beleggen nou precies? En wat is slimmer voor jou: sparen of beleggen? Om je een beetje op weg te helpen lees je in dit artikel alle voor- en nadelen van sparen en beleggen. Ben je op zoek naar meer informatie of wil je in het diepe duiken met bijvoorbeeld een investering in cryptocurrencies? Ga dan naar één van de meest toonaangevende vermogensbeheerders op het gebied van crypto. Lees meer over Yieldt op hun website.

De voor- en nadelen van sparen

Sparen betekent dat je een klein deel van je maandelijkse geld opzij zet. Veel mensen kiezen ervoor om hun spaargeld op een spaarrekening te zetten bij de bank. In ruil voor deze spaarrekening betaalt de bank jou iedere maand een spaarrente. Hoe langer jij je geld op de spaarrekening laat staan, hoe hoger het rentebedrag wordt. Helaas is de spaarrente momenteel enorm laag, waardoor je weinig rendement krijgt uit een goede spaarrekening. Daarentegen is een spaarrekening wel de meest veilige keuze. Iedere euro die je inlegt blijft namelijk op jouw bankrekening staan, totdat jij hem persoonlijk opneemt. Het is ook handig om te weten dat wanneer de bank failliet wordt verklaart, het garantiestelsel in werking treedt. Dit stelsel garandeert, onder voorwaarden, een terugbetaling tot het bedrag van 100.000 euro.

De voor- en nadelen van beleggen

Beleggen is een vorm van investeren met als doel om je geld voor jou te laten werken. Je legt namelijk een bepaald geldbedrag in, en hoopt dat jouw belegging vervolgens stijgt in waarde. Helaas kan het ook voorkomen dat jouw belegging in waarde daalt, waardoor je jouw inleggeld (gedeeltelijk) kunt verliezen. Om het risico te verminderen is het slim om je beleggingen zo lang mogelijk vast te houden. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een beleggingsportfolio openen? Veel beginnende beleggers kiezen momenteel voor een belegging in één van de vele cryptocurrencies. Deze beleggingen zijn niet alleen populair, maar bieden ook een goed rendement. Let wel op, en kies voor een betrouwbaar vermogensbeheer om je op weg te helpen. 

Een combinatie van sparen en beleggen

Twijfel je na het lezen van de voor- en nadelen nog altijd tussen sparen en beleggen? Geen probleem, want je hoeft namelijk geen keuze te maken. Om je spaargeld optimaal te laten groeien, kun je ook kiezen voor een combinatie tussen beleggen en sparen. Zet bijvoorbeeld iedere maand een bepaald bedrag op de spaarrekening. Dit zorgt ervoor dat je altijd een goed gevulde spaarrekening hebt, waar je bij kunt wanneer je onverwachte kosten hebt gemaakt. Met het geld dat je maandelijks overhoudt kun je gaan beleggen. Op deze manier is het minder problematisch wanneer één van je beleggingen in waarde daalt. Dit kan je niet alleen heel veel stress schelen, maar zorgt er ook voor dat beleggen vooral leuk blijft!

Lees ook:

Weet jij nog wat je met je geld aanvangt?

Bron afbeelding: Pixabay

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

  • Ik doe beiden. Beleggen is op dit moment met de oorlog wel minder. Alles gedaald. Maar dit biedt nu ook kansen om in de toekomst winst te maken.
    Sparen is goed om altijd wat achter de hand te houden. Maar op dit moment wordt spaargeld alleen maar minder waard omdat alles duurder wordt

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics