Wat wij vaker in dit gezin doen is dubbel lezen. Zo nemen we elke avond na het eten een half uur tot een uur de tijd om even een momentje rust in te lassen. Dit moment doen we door middel van lezen. In de boekenkast, die midden in de woonkamer staat, staan zoveel boeken dat er voor elk wat wils wel iets tussen zit. Zelfs voor de jongste staan er genoeg AVI boeken tussen die ze naar hartenlust kan lezen. En juist doordat ze vaker lezen gaat dit ook steeds makkelijker. Ook wat concentratie aan gaat. Maar na een periode als Carnaval merk ik dat de concentratie weer even herpakt moet worden. Wat ik dan doe is lekker voorlezen uit het boek De superslimme dommedievenval.

Laat je kind vertellen over het boek

Geef je kind of kinderen gelegenheid om iets te zeggen als je het verhaal voorleest. Het gaat erom dat je kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Je kind heeft een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kunt je dan weer op ingaan. Zo blijft je kind betrokken bij het verhaal. Laat je kind het verhaal ook zelf eens navertellen of misschien zelfs naspelen met knuffels en poppen. Door het verhaal aan een ander te vertellen en erover na te praten, gaat je kind het verhaal beter begrijpen. Maar door het als gezin na te spelen bestaat er een hele interactie die erg leuk is en leerzaam.

De superslimme dommedievenval

Koos zijn grootste idool is Sherlock Holmes, de beroemdste detective aller tijden. Hij heeft zelfs op zijn eigen kamer een eigen Sherlock Holmesmuseum ingericht. Naast dit museum komt de schoolfoto te staan van zijn vriendin Iris, waar hij samen een detectivebureau mee heeft.
Iris heeft van haar vader geleerd hoe ze moet geocachen en ook een GPS-apparaat gekregen zodat ze samen met Ko op zoek kan gaan naar dingen. Maar eerst starten ze een eigen geocachepagina. Daarvoor hebben ze een naam nodig en dat wordt “Detectiveteam Iris en Ko”.
Tien minuten later is de pagina klaar en staan ze ingeschreven als Detectiveteam Iris en Ko. Als ze inloggen verschijnt de kaart van Drachten. Op de kaart staan tientallen groene blokjes, gele blokjes en blauwe vraagtekens. De groene zijn het makkelijkste weet Iris te vertellen. Ko is erg ambitieus en wilt gelijk bij de blauwe vraagtekens beginnen. Iris ziet dat niet zo zitten en wilt juist bij 0 beginnen.

Geocoaching

Iris en Ko beginnen bij de eerste Cache, die weten ze vrij snel en makkelijk te vinden. Op naar nummer twee, ook deze is niet zo heel moeilijk. Maar bij Cache drie wordt het een stuk spannender. De Cache heet: “Wanhopig op zoek”.
Iris en Ko kruipen door de rododendron om zo bij een boom uit te komen. Kaper, de hond van Iris, laat duidelijk merken dat er iets is alleen weet hij niet precies waar. Iris en Ko zoeken goed door en uiteindelijk zien ze een touw bij de boom hangen. Deze blijkt in verbinding te zijn met de Cache. Zodra het doosje beneden is vinden ze een rood briefje met daarop de tekst “Alstublieft, schiet mij te hulp”. Eronder staan coördinaten. Iris en Ko voeren de coördinaten in de GPS tracker en volgen het spoor. Ze komen uit bij woningen en besluiten de hulp van vader in te schakelen. Samen met vader gaan de twee verder op pad en komen uit bij een oudere mevrouw.
Ze vertelt, onder het genot van een drankje, dat toen haar man nog leefde ze samen aan geocaching deden. Echter nu hij overleden is komt ze niet meer overal. Om toch nog bezig te kunnen zijn met het geocachen besloot ze daarom om andere geocashers bij haar thuis te laten komen. Met alle gevolgen van dien…
Kunnen Detective Iris en Ko de dieven vangen?

Informatie

De superslimme dommedievenval
Auteur: Bert Wiersema
Illustrator: Wendelien van de Erve
ISBN: 9789085433132
Uitgeverij: Columbus – Royal Jongbloed

Lees ook:

Hebben jullie al eens het boek de superslimme dommedievenval gelezen?

*Voor het schrijven van deze recensie ontvingen wij een recensie-exemplaar*

Geverifieerd door ExactMetrics