Thuisleven.com
De openhaard anno 2023: plaats een houtkachel in je schouw!
Thuisleven.com > Woning > Warmtebronnen > De openhaard anno 2023: plaats een houtkachel in je schouw!

De openhaard anno 2023: plaats een houtkachel in je schouw!

Een openhaard is natuurlijk super gezellig, maar helaas niet helemaal meer van deze tijd. In nieuwe huizen mogen ze niet eens meer gebouwd worden. Dit heeft er mee te maken dat je met een openhaard ontzettend inefficiënt stookt; veel van de warmte gaat verloren in plaats van dat je ervan kunt genieten. Heeft jouw huis en openhaard, en ben je op zoek naar een efficiëntere en tegelijk stijlvolle warmtebron in huis? Het installeren van een kachel in de schouw kan de perfecte oplossing zijn! In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je een kachel in je openhaard installeert.

Stap 1: Kies de juiste kachel

Voordat je begint met installeren, is het belangrijk om de juiste kachel te kiezen. Ga altijd voor een
kachel die past bij jouw behoeften. Wil je er echt je huis mee verwarmen, of is de kachel vooral voor gezellige bijverwarming? Houd bij het kiezen van een kachel ook rekening met de grootte van je openhaard en zeker niet onbelangrijk: de stijl van je huis. De markt is tegenwoordig zo uitgebreid dat er voor elk interieur wel een passende houtkachel is. Ga alleen voor een model waar jij echt blij van wordt. Twijfel je welke kachel het beste bij jou thuis past? Raadpleeg dan een professional voor advies.

Stap 2: Bereid je openhaard en rookkanaal voor

Leuke kachel gevonden? Het liefst geef je hem natuurlijk gelijk een mooi plekje. Maar voordat hij geïnstalleerd kan worden, is het belangrijk om het rookkanaal voor te bereiden. Zorg ervoor dat de schoorsteen en het rookkanaal in goede staat zijn en vrij zijn van verstoppingen.

Ben je niet zeker van de staat van je schoorsteen of rookkanaal? Laat deze altijd door een
professional inspecteren, voordat je verder gaat met de installatie. In de schoorsteen moet een
flexibel rookkanaal van goede kwaliteit zitten, door sommige mensen ook wel flexibele kachelpijp genoemd. Een flexibele kachelpijp kopen kan gewoon online bij een webshop. Als je weet hoe lang het rookkanaal is, bestel je eenvoudig een kanaal in de juiste lengte. De installatie kun je het best door een professional laten uitvoeren.

Verwijder vervolgens al het vuil of materiaal uit de schouw en maak het gebied waar de kachel komt
te staan grondig schoon. Als de kachel er eenmaal staat ga je die hoek nooit meer zo goed kunnen bereiken als nu.

Stap 3: Installeer de kachel

Kachel gekozen? Haard en schoorsteenkanaal klaar? Nadat deze eerste stappen zijn genomen, is het tijd om de kachel te installeren. De meeste kachels worden geleverd met installatie-instructies, maar om veiligheidsredenen wordt het aanbevolen om een professional de installatie te laten uitvoeren. Als er al een rookkanaal in de schoorsteen zit, is het niet heel ingewikkeld om de kachel hierop aan te sluiten met bijpassende kachelpijpen. Een handige doe-het-zelver komt hier wel uit. Je wilt je vloer natuurlijk beschermen. De kachel moet daarom op een niet-brandbaar oppervlak worden geplaatst, zoals een vloerplaat. Verder is het goed om erop te letten dat er voldoende ventilatie is.

Stap 4: Test en inspecteer de installatie

Nadat je de kachel hebt geïnstalleerd (of laten installeren), is het belangrijk om hem te testen om er zeker van te zijn dat hij goed werkt. Steek een lekker vuurtje aan in de kachel en controleer of de rook goed wordt afgevoerd. Als je twijfelt over de goede werking van de kachel, laat dan een vakman de installatie inspecteren.

Stap 5: Tijd om te genieten!

Niets is zo lekker als de gezellige warmte van een houtkachel in huis. Zorg voor een goede houtvoorraad en stook die kachel maar lekker op! Een lekker glas wijn en een goed boek erbij, en jij kunt weer even vooruit. Om van de kachel te kunnen blijven genieten, is goed onderhoud essentieel. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor gebruik en onderhoud. Laat de kachel en het rookkanaal regelmatig inspecteren en reinigen. Zo voorkom je problemen in de toekomst.

Lees ook:

Hebben jullie een openhaard in huis?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics