Selecteer een pagina

Als je het woord kurkvloer hoort dan denk je wellicht meteen aan een prikbord, wijnstoppers of toch zeker die karakteristieke bruine kleur. Tegenwoordig kan je kurk een kleur geven, zodat het er al heel anders uitziet. En dat niet alleen. Er zijn ook kurkvloeren verkrijgbaar die niet meer van een houten vloer te onderscheiden zijn. De zogenaamde kurkvloer met houtlook. Daarbij zet ik ook de (vele) voordelen op een rijtje.

Wat is een kurkvloer eigenlijk?

We praten over de schors van de Kurkeik, zie uitgelichte afbeelding. De Kurkeik komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Kurk wordt iedere 8 tot 10 jaar van de boom gepeld. De Kurkeik behoort tot één van de weinige boomsoorten, waarvan de schors rondom verwijderd kan worden zonder dat de boom zelf afsterft. Een vloer van kurk is aldus een 100% natuurproduct. Het wordt gezien als een milieuvriendelijker alternatief voor de houten vloer. Kurk heeft een structuur die te vergelijken is met die van honingraat. De vele cellen, en de tussenliggende ruimtes, zijn gevuld met een soort lucht.

Voordelen van een kurkvloer

Het luchtige kurk zorgt voor een minimaal loopgeluid met een maximaal loopcomfort. Dat komt ook omdat de vloer een beetje veert, ook al wordt het kurk goed geperst. Tevens absorbeert het ze en schokken. Het kurk blijft ‘ademen’ en kent een hoge isolatie waarde. Een kurkvloer kan je zwevend leggen of traditioneel verlijmen. Door voortschrijdende technieken wordt gebruikt gemaakt van zgn. kleuren en lakken op waterbasis. Hierdoor blijft de vloer nog beter bestand tegen water. Ook vereist een kurkvloer een minimum aan onderhoud en is het niet snel aan vervanging toe.

Kurkvloer met houtlook

Kurkvloeren met een realistische print van een houten vloer zijn het beste van twee werelden. Een hele groene, duurzame wereld niet te vergeten. De kurkvloer met houtlook is volledig PVC vrij en bestaat voor 100% uit kurk. De kurkdelen zijn voorzien van een sterke slijtlaag en zijn bestand tegen een stootje. Verkrijgbaar in allerlei houtkleuren en prints die aansluiten bij de rest van het interieur. Bijna niet te onderscheiden van de houten meubelen. En totaal niet lijkend op het prikbord aan de muur.

Lees meer.

Heb jij wel eens over een vloer van kurk gelopen?

Afbeelding van Ben Kerckx via Pixabay 

Geverifieerd door ExactMetrics