De impact van vleesconsumptie op het milieu.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Handig, praktisch en leuk > De impact van vleesconsumptie op het milieu

De impact van vleesconsumptie op het milieu

Vleesconsumptie is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in de maatschappij. De voedingsindustrie is een belangrijke bron van broeikasgassen en heeft een grote impact op het milieu. Het produceren van vlees kost veel meer water, land en energie dan het produceren van plantaardige producten. Daarnaast zorgt de vleesproductie voor ontbossing en verlies van biodiversiteit.

Broeikasgassen bij vleesproductie

Een van de belangrijkste effecten van de vleesproductie is de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, methaan en lachgas. Het fokken van dieren, het transporteren van vlees en het koelen en verpakken van vleesproducten zijn allemaal energie-intensieve processen die bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. De vleesindustrie is verantwoordelijk voor ongeveer 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Land- en watergebruik

Daarnaast zorgt de productie van vlees voor veel land- en watergebruik. Het fokken van dieren en het verbouwen van voedsel voor de dieren kost veel meer land en water dan het produceren van plantaardige producten. Bovendien is de vleesproductie vaak verantwoordelijk voor ontbossing, waardoor er minder CO2 kan worden opgenomen door bomen.

Duurzamere vleesproducten

Om de impact van de vleesconsumptie op het milieu te verminderen, zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor meer plantaardige voeding en kan er bewuster omgegaan worden met de hoeveelheid vlees die geconsumeerd wordt. Ook kunnen er duurzamere vleesproducten worden gekocht, zoals biologisch vlees of vlees van lokale producenten.

Kortom, de vleesconsumptie heeft een grote impact op het milieu. Door bewuster om te gaan met de hoeveelheid vlees die geconsumeerd wordt en te kiezen voor duurzamere vleesproducten, kunnen we deze impact verminderen en bijdragen aan een meer duurzame toekomst.

Lees ook:

Wat doen jullie eraan om de vleesconsumptie te verminderen?

Foto: Pexels

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

7 reacties

 • Wij eten vaak vegan doordat mijn jongste zoontje allergisch is voor eieren en melk. We hebben ook onze vaste gerechten zonder vlees. We proberen dus wel.

 • Ik denk dat we er met z’n allen wel over eens zijn dat de huidige manier niet werkt, met massaproductie. Een dier is een gebruiksvoorwerp geworden. Ik ben zelf van mening dat plantaardig eten de toekomst is, maar voor degenen die vlees willen blijven eten, zou het mooi zijn als lokaal meer wordt gepromoot. Wat anderen hier bij de reacties ook al zeggen, korte lijnen, weten waar en wat je koopt. Dit geldt voor zowel vlees, zuivel als groenten/fruit. En eet met de seizoenen.

 • Verminderen ten opzichte van …..?

  Wij eten vlees. Gekocht direct bij de boer, of bij een zelfslachtende slager.
  Korte lijnen, zeer lokaal!

  Daarnaast maken we positieve impact op het milieu door veel hergebruik van spullen. Tweedehands duurzaam. Kritisch op wát je in huis haalt.
  Geen verre (vlieg) vakanties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics