Thuisleven.com
De 9 meest gemaakte fouten tijdens de voorjaarsschoonmaak
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Schoonmaken > De 9 meest gemaakte fouten tijdens de voorjaarsschoonmaak

De 9 meest gemaakte fouten tijdens de voorjaarsschoonmaak

De temperatuur stijgt en de dagen worden weer langer. Ineens gaat het kriebelen: het huis moet een flinke schoonmaakbeurt krijgen. Daarom de 9 meest gemaakte fouten tijdens de voorjaarsschoonmaak op een rij.

1. Hoe meer sop, hoe beter

Associeer jij sop ook met schoon? Fout. Schoonmaakmiddelen werken niet beter als ze meer sop produceren. Te veel sop remt juist de stof van het schoonmaakdoekje af, waardoor het je vuil minder effectief verwijdert.
Tip: Let altijd op de aanbevolen hoeveelheid. Dat is ook beter voor het milieu!

2. Een vieze dweil door je huis halen

Na het stofzuigen als finishing touch nog de dweil door het huis halen? Dat heeft alleen zin met een schone dweil. De dweil is warm, vochtig en komt in contact met etensresten. Dé ideale plek voor bacteriën om te nestelen.
Tip: Was de dweil elke keer nadat je hem hebt gebruikt op 60 graden. Kan jouw dweil niet in de was? Koop dan om de twee maanden een nieuwe.

3. Ramen schoonmaken als de zon schijnt

Als de zon gaat schijnen, zie je ineens hoe vies die ruiten zijn. ‘Tijd voor actie!’ denken veel mensen dan direct. Dit kun je beter niet doen. Door de warmte van het zonlicht verdampt het water met schoonmaakmiddel veel sneller op het glas. Dit zorgt voor lelijke strepen op de ruiten.
Tip: Wees geduldig en wacht tot een bewolkte dag.

4. De stofzuigerzak pas vervangen als je merkt dat hij vol zit

Vaak merk je pas dat je de stofzuigerzak moet vervangen als de stofzuiger het nog amper doet. Het is niet aan te raden om er pas een nieuwe zak in te stoppen, als de zak op exploderen staat. Door zand en stof neemt de zuigkracht enorm af en etensresten gaan schimmelen in de stofzuigzak.
Tip: Vervang de stofzuigerzak daarom als hij voor 2/3de gevuld is, bij de meeste mensen is dit na 6 tot 8 weken.

5. Rubberen handschoenen om je tegen bacteriën te beschermen

De WC duik je liever niet in zonder rubberen handschoenen te dragen, maar hier heb je weinig aan. Als je zweet of als er water in de handschoenen komt, ontstaat er een vochtige omgeving die perfect is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.
Tip: Strooi wat bloem in de handschoenen voordat je ze aantrekt: dit absorbeert vocht direct. Hang je handschoenen na de schoonmaak binnenstebuiten uit.

6. Wassen in een vieze wasmachine

Na elke was lijkt je wasmachine schoon en fris, maar schijn kan bedriegen. Heb je weleens een stinkende wasmachine gehad? Dat komt omdat de vochtige wastrommel de perfecte omgeving is voor bacteriën.
Tip: Los dit probleem eenvoudig op door een wasje te draaien met 50 gram soda in de trommel en 50 ml azijn in het vakje.

7. Stof verwijderen met een nat doekje

Als je met een nat doekje over de vensterbank of boekenplanken gaat, zie je direct hoeveel stof daar was verzameld. Het lijkt dan of je veel eer uit je werk haalt, maar op vochtige oppervlakken blijft stof beter liggen.
Tip: Eerst stoffen met een droge doek of plumeau en daarna stofzuigen.

8. De vriezer nooit ontdooien

Door de koelkast halen we af en toe wel een doekje, maar de vriezer wordt vaak vergeten. Bacteriën zijn niet actief bij -18 en lager, maar komen tot leven zodra de temperatuur stijgt. Bijvoorbeeld als je het deurtje te lang openhoudt.
Tip: Er zit niets anders op dan de vriezer te ontdooien. De simpelste manier om dit te doen is door de lege vriezer ‘s avonds te vullen met handdoeken. Haal de de natte handdoeken de volgende dag eruit en maak schoon met een sopje op basis van schoonmaakazijn.

9. Onder een stoffig dekbed slapen

Heb jij een winter- en zomerdekbed? Bij verwisselen naar een dunner exemplaar, moet je deze opfrissen voordat je hem op je bed legt.
Voorjaarsschoonmaak Tip: Opfrissen doe je door het dekbed een middagje in het zonlicht te leggen. UV-stralen doden dan de huismijt.

Lees ook:

Ben jij al bezig met de voorjaarsschoonmaak?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics