Thuisleven.com
La Gleize
Thuisleven.com > Er op uit > Landen > België > Dagje uit naar La Gleize in België

Dagje uit naar La Gleize in België

Sinds een vakantie in Berlijn is de Tweede Wereldoorlog een fascinerend onderwerp geworden voor me. Ofschoon het een recente oorlog uit de geschiedenis is die ons land aan gaat heb ik me er nog nooit in verdiept. Het leed wat er toen is aangedaan vond ik emotioneel te moeilijk om mee om te gaan. Tijdens de vakantie in Berlijn zijn we voertuigen, monumenten en andere bezienswaardigheden tegen gekomen waar ik zo van onder de indruk was dat ik er meer en meer open voor ging staan. Zodoende brachten we o.a. een bezoekje aan La Gleize. Maar eerst even terug naar het begin.

Documentaires, films en series

Bij thuiskomst zijn we documentaires gaan kijken, tevens werden films en series gekeken zoals: “Band of Brothers”, “The Pacific” en “Fury”. Mede door de combinatie werd mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog steeds groter. We bezochten musea in de buurt en iets verder weg en elke keer weer kwamen we thuis met een hele hoop informatie en vragen. “Wat zou er gebeurd zijn als Hitler niet Rusland was binnen gevallen” en “Wat als Hitler niet de joden had uitgemoord?”. Gaandeweg krijg je ook een hoop antwoorden op vragen maar toch zullen eerder genoemde vragen een groot giswerk blijven. In elk geval zakte de interesse niet.

Fascinatie

Omdat ik ondertussen ook gefascineerd raakte over het Duitse leger en met name de tank werd het dan ook tijd om eens een ritje te maken naar La Gleize. Hier staat een Tiger II tank ook wel bekend als Köningstiger (Bengaalse tijger), bij de geallieerden stond hij foutief bekend als King Tiger. Later stond de Tiger II bekend als Panzerkampfwagen VI Ausf. B:Sd.Kfz. 182.
De Tiger II was een beest in de oorlog en dat wilde ik maar al te graag met eigen ogen eens zien.

Tiger II

La Gleize

Een opmerkelijk inzet van de Tiger II in België was tijdens het Ardennenoffensief. In plaats van een verdedigende rol te spelen werd het type misbruikt als doorbraaktank. In La Gleize en de onmiddellijke omgeving liet Kampfgruppe Peiper een half dozijn Königstiger achter. De Amerikanen gingen met hun M4 Shermans en M10 Tank Destroyers een duel aan met de Tiger II (torennummer 213). Tijdens het beleg van La Gleize en slaagden er met een toevalstreffer de kanonloop doormidden te schieten. In de jaren zeventig werd de loop van de tank opnieuw vervolledigd door arbeiders van Cockerill, zij het met een uiteinde van de loop van een 7,5 cm kanon van een Panther tank. Dit karwei werd zo nauwgezet uitgevoerd dat de lasnaden voor de leek onzichtbaar zijn. Het feit dat de mondingsrem van de Panther en de Tiger II gelijkvormig was maakt de restauratie nog geloofwaardiger.

Dit exemplaar dat een van de laatste tanks was dat uit La Gleize diende te worden verwijderd door de Belgische genie om te worden verschroot, werd door een inwoonster van La Gleize van de hoogovens gered in ruil voor een fles cognac. In plaats van verschroot te worden werd hij naar het gemeenteplein gesleept alwaar hij heden ten dage nog kan worden aanschouwd. De enige gerestaureerde en in rijdende toestand verkerende Königstiger bevindt zich in een museum te Saumur (Frankrijk). De overige Königstiger bevinden zich in musea te Bovington (Engeland), Münster (Duitsland), Fort Knox (USA), Thun (Zwitserland), Shrivenham (Engeland), Koebinka (Rusland). Een handvol restanten waarmee gepoogd wordt een volledig exemplaar te herbouwen bevindt zich in privébezit. (Bron: Wikipedia)

December44 museum

In het plaatsje La Gleize vind je het december44 museum. Voor het museum staat de bekende tank. Buiten het museum hangt een groot bord met foto’s en informatie over o.a. de Tiger II tank. Ook tref je een monument aan ter nagedachtenis aan de velen die gesneuveld zijn tijdens de oorlog. Al met al is het de moeite waard, om tijdens een prachtige tourrit door de Ardennen, een bezoekje te brengen aan dit plaatsje. Wij zijn het museum niet ingegaan dus hier kan ik helaas verder niks over zeggen.

La Gleize

december44
Museum Rue de L’église, 7b B-4987 La Gleize
Stoumont Belgium
Museum December 1944 is gratis toegankelijk voor veteranen van de Battle of the Bulge. Met de juiste identificatie en bewijs van dienst. Zij en maximaal twee begeleiders krijgen gratis entree.

Lees ook:

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics