Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > Alle verhalen van ridder Florian

Alle verhalen van ridder Florian

Heb je tegenwoordig een stuk tekst dan kan haast iedereen dit lezen. In de middeleeuwen was dit echter wel iets anders. Toentertijd werden teksten niet gelezen maar vooral voorgedragen, en lang niet altijd door de schrijver zelf. De teksten werden bovendien zodanig geschreven dat voordrachtkunstenaars de teksten uit hun hoofd op konden zeggen in de vorm van een monoloog of een klein toneelspel. Wat bovendien bijzonder is is het gebruik van rijm in de middeleeuwse teksten. Haast alle teksten bevatten rijm. Dat is niet voor niks, een rijm maakt de voordracht aantrekkelijker (ligt beter in het gehoor). Bovendien was het makkelijker uit het hoofd te leren. Zo werden er vanaf ongeveer 1100 werden in Europa talloze ridderromans gedicht. Tevens werden de gedichten in de volkstaal geschreven en/of voor gelezen aangezien veel ridders geen Latijn verstonden. Tot op de dag van vandaag zie je nog steeds rijm terug komen in teksten. En laten we heel eerlijk zijn, het “bekt” nog steeds lekker. Dat bewijst het boek van Ridder Florian wel.

Ridder Florian

Alle verhalen over Ridder Florian, aangevuld met twee spiksplinternieuwe, zijn nu verkrijgbaar in één bundel. Dat betekent twintig verhalen lang genieten van de avonturen van Ridder Florian de Bange. Deze kleine ridder is bepaald geen held, maar in spannende situaties staat hij wel zijn mannetje. Reuzen, draken, enge tovenaars – hij kan ze allemaal aan. In de nieuwe verhalen tapt hij moppen met een boze keizerin én weet hij een treurige trol op te vrolijken. Een heerlijke, dikke voorleesbundel om bij te griezelen en te giechelen!

Onze mening

Met 20 verhalen in één bundel zou je al snel denken dat je dan 20 dagen vooruit kunt. Maar niks blijkt minder waar te zijn. Eenmaal een verhaal uit wil je er namelijk nog één. En juist omdat ze lekker snel voor te lezen zijn heb je zo een verhaaltje of 2 voorgelezen. De grote favoriet in dit huis is “Toernooi”. Ridder Florian (in het klein afgebeeld) moet het opnemen tegen Ridder Jan van Ballegooijen (groot afgebeeld). Hij ziet een schild met zeven slangen en een hele scherpe lans. Ridder Florian maakt geen schijn van kans. Als Ridder Florian op een groot paard zit zal hij snel vallen, daarom zit hij op een kleine babypony. Zodra de wedstrijd begint drijft hij Sjonnie, de pony, naar voren. Tot onder het grote paard van Jan. Ridder Jan begint te prikken en maakt Sjonnie aan het schrikken. Florian trekt aan zijn schoenen en BAM daar valt Ridder Jan op zijn billen.
Florian vraagt of Jan nog eens wilt spelen, maar Ridder Jan heeft nu liever mama’s kusjes.

Info en waar te koop

Ridder Florian
Auteur: Marjet Huiberts
Illustrator: Philip Hopman
ISBN:9789025768874
Uitgeverij: Gottmer
Ridder Florian is o.a. te koop bij Gottmer en Bol.com

Lees ook:

*Voor het schrijven van deze recensie ontvingen wij een recensie-exemplaar*

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics