Alvorens je met een kind gaat lezen is het wel zo leuk om het boek eerst zelf gelezen te hebben. Zo kun weet je waar het over gaat en kun je makkelijker inspelen op de vragen van je kind. Want geheid dat die er gaan komen. Bovendien kun je zo makkelijker een samenvatting maken en kinderen vragen stellen tijdens het lezen. Immers weet je nu wat belangrijk gaat zijn en wat totaal weg irrelevant is. Overigens kun je ook bij oudere kinderen eens een boek geven die je zelf al gelezen hebt. Immers is het ook voor hun leuk om eens samen na te babbelen over het verloop van het verhaal. “Zou jij die keuze gemaakt hebben?”, “Ben jij blij dat je geen piraat bent?” en “Waarom vind je dat zo leuk?” zijn enkele voorbeelden die een gesprek op gang laat komen. Probeer gesloten vragen te vermijden (dus waarbij ze slechts met een “ja” en “nee” hoeven te beantwoorden).
Overigens is het soms ook wel heel fijn om te weten of een boek geschikt is voor een kind als je het zelf al leest. Zo ook het boek “Alle hens aan dek”

Alle hens aan dek

Peter-Paul moet van de meester een opstel maken over wat hij later wilt worden en waarom. Peter-Paul wilt graag een piraat worden. Zijn opstel is dan ook tamelijk snel klaar en Meester Dingemans vond het een goed opstel, Dankzij P.P.’s levendige fantasie. Meester vind het opstel zelfs zo goed geschreven dat hij aangeeft dat Peter-Paul zelfs schrijver kan worden. P.P. en meester raken daardoor een beetje in de war (wat vaker gebeurd) en daarom besluit P.P. zijn opstel op te rollen en in een leeg flesje appelsap te doen. Vervolgens gooit Peter-Paul het flesje in de vaart zodat niemand er meer van in de war kan raken…

De volgende dag loopt Peter-Paul langs de vaart naar huis. Omdat hij gisteren al te laat was moet hij nu opschieten, anders wordt de oppas heel boos. Maar dan ziet P.P. iets glinsteren. Het flesje met zijn opstel, nota bene achter zijn huis! Peter-Paul ziet dat er nu een ander briefje in het flesje zit. Vol nieuwsgierigheid maakt P.P. het flesje open en leest aandachtig de brief. Hierin staat dat Kapitein K.Krauw PéPé bedankt voor zijn sollicitatiebrief en dat hij onmiddellijk is aangenomen. Om drieëntwintig uur drieëntwintig wordt hij opgehaald bij het bruggetje.

Het leven van een echte piraat gaat nu beginnen. Weliswaar als leerling piraat, want PéPé (zoals hij nu genoemd wordt) heeft nog veel te leren. Zo moet hij leren hoe hij moet hozen, zeilen strijken, enteren en zelfs dat hij met de wind mee moet plassen.
De matrozen Hens 1, Hens 2 en Hens 4 helpen hem hierbij. En Hens 3? Die is een keer over boord gevallen en hebben ze daarna nooit meer terug gezien….

Onze mening

Met heel erg veel plezier heb ik dit leuke boek uitgelezen. Het verhaal wat zo lekker geschreven is leest zich echt letterlijk en figuurlijk makkelijk weg. Het lijkt namelijk alsof je zelf aan boord bent, zeker voor jonge kinderen met een levendige fantasie. Wil je dit boek dus gaan voorlezen, leg een ooglapje klaar (leuk om meteen links en rechts mee te oefenen, net zoals in het verhaal) en pak voorwerpen erbij waarbij je dingen uit kunt beelden. Zeker handig als er piratenwoorden in voorkomen die wat lastig zijn. Samen wat oefenen, voor doen en na laten spelen maakt het lezen zo nog interactiever.

“Alle Hens aan dek” is o.a. te koop bij Gottmer.nl (de uitgeverij) en Bol.com

Lees ook:

*voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics