Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Feest(dagen) > Carnaval / Vasteloavend > 11e van de 11e de opening van het Carnavalsseizoen

11e van de 11e de opening van het Carnavalsseizoen

Dat dit artikel vandaag, de 11e van de 11e, online komt berust niet op toeval. Om 11:11 uur vandaag opent namelijk het carnavalsseizoen in Limburg, Noord-Brabant en west Duitsland. De openingsviering gaat gepaard met zang, dans en buut (betogen in het dialect). Ook zijn er zittingen en bijeenkomsten van carnavalsverenigingen met de raad van elf, pins, prinses, minister, et cetera. En ook daar vinden optredens plaats.

In Maastricht vindt een grote happening plaats met verschillende dweilorkesten en een aantal Limburgse artiesten. Wie het Vasteloavendsgevoel (In Limburg wordt carnaval ook wel vasteloavend genoemd, vernoemd naar de vastentijd) in zicht heeft neemt dan ook de moeite om daar naar af te reizen. Meestal met het openbaar vervoer aangezien er goed gedronken wordt. In (kleinere) dorpen is het gebruikelijker om de 11e van de 11e ’s avonds in het plaatselijke dorpshuis te vieren.

Wanneer is de Carnavalsweek?

De 11e van de 11e is een ideale dag om de Carnavalsvlag buiten te hangen. Echter het grote werk begint meestal pas in de loop van de Carnavalsweek dat exact 40 dagen voor de Eerste Paasdag, hier tellen de zondagen niet mee, begint. Carnaval begint dus zeven weken voor de Eerste Paasdag. Het feest kan op zijn vroegst beginnen op 1 februari en op zijn laatst op 9 maart.

Officieel gezien is Carnaval dus drie dagen, maar het Carnavalsseizoen begint in de praktijk al op 11 November. Kun jij het nog volgen?

Kort samengevat: Carnaval begint 40 dagen voor Eerste Paasdag, zondagen niet meegeteld.
De 11e van de 11e om 11:11uur is een dag waarop in de praktijk het Carnavalsseizoen al begint. Zo is er een ruime tijd om alle voorbereidingen te treffen. Denk hierbij aan het uitroepen van prinsen, prinsessen, boeren bruidspaar, etc.

Carnavalsvlag

Ik had het net al even over de Carnavalsvlag. Dit is natuurlijk een ideaal attribuut om in huis te hebben. Op een subtiele manier laat je de 11e van de 11e weten dat je Carnaval steunt. In de carnavalsweek hang je er wat rode, gele en groene slingers en ballonnen bij voor het raam en is het een groot feestje.

Waarom rood, geel en groen? Carnaval bestaat al vele jaren. Laten we even terug gaan naar het jaar 1381. Het gekkengezelschap van Kleve droeg de kleuren geel en rood, terwijl in Frankrijk de narren bij voorkeur groen en rood droegen. Zelfs voor 1450 droeg een gezelschap uit het Franse Dyon de kleuren rood, geel en groen. Kleuren hadden vroeger veel meer betekenis dan vandaag, en waren erg belangrijk als communicatiemiddel. Laten we immers niet uit het oog verliezen dat in die tijd de meeste mensen niet konden lezen en schrijven. Dus ging men andere symbolen dan letters gebruiken, namelijk kleuren. De kleurensymboliek van de nar was dus voor de meeste mensen meteen duidelijk.

Vlaggenclub

Op de dag van vandaag zijn nog steeds de kleuren rood, geel en groen dé carnavalskleuren. De Vlaggenclub heeft een uitgebreide assortiment aan rood, geel en groene attributen, waaronder vlaggen, paraplu’s, ballonnen die ze verkopen.

11 november 2021

Helaas zijn er door Corona een aantal feesten afgelast, zoals in Maastricht.

Mocht je toevallig de 11e van de 11e in de regio’s zijn waarin carnaval uitgebreid wordt gevierd, kijk er dan niet vreemd van op dat men in carnavalsoutfits de straat op gaat en de vlag uit heeft hangen. Dat is namelijk heel normaal…

Lees ook:

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 reacties

  • Vrees dat het feest van (vooral) beneden de rivieren weer (deels) in het water zal vallen… Velen kijken hier zo naar uit, het is balen!

    • Onbegrijpelijk he. Maar vind dat er sowieso meer afgelast dient te worden, zodra de normale zorg in gedrang komt vind ik het te ver uit de hand lopen. Maar goed privé heb ik daar een zeer sterke mening over. Op Thuisleven probeer ik die te onderdrukken, immers is hier iedereen welkom en dat zonder gevaar.

  • Het is al weer even geleden dat we carnaval hebben kunnen vieren en heb er ontzettend zin in om dat weer te gaan doen. Die lockdowns hebben aardig roet in het eten gegooid. Dit jaar wordt carnaval voor het eerst zonder bier gevierd, op zoek naar een ander drankje voor extra vrolijkheid. Denk dat het wijn gaat worden.

    • Mocht je op zoek zijn naar een hele lekkere rode wijn dan zou je eens de Es Primitivo di Manduria Gianfranco Fino moeten proberen. Er hangt een prijskaartje aan maar dat is niet voor niets.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics