Thuisleven.com > Huishouden > Zo zit dat: de hybride warmtepomp

Zo zit dat: de hybride warmtepomp

Het kan je niet ontgaan zijn: de stijgende gasprijzen. Reden genoeg om te gaan kijken naar mogelijkheden om te besparen op gas. Op die manier betaal je niet alleen minder aan energiekosten, maar draag je ook een steentje bij aan een beter milieu. Als het gaat om het verwarmen van je huis, is een warmtepomp een goed alternatief om te besparen op gas. Maar als je cv-ketel nog goed is, dan is het zonde om die te gaan vervangen. Daarvoor is een oplossing met de hybride warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. Zo kun je toch al besparen op je gasverbruik en hoef je je cv-ketel nog niet weg te doen.

Lees ook het artikel energie- en gas besparende tips op Thuisleven.

Wat is een warmtepomp?

We zullen eerst even uitleggen wat een warmtepomp is. Een warmtepomp maakt gebruik van energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem (grondwater of de aarde). Vervolgens wordt deze energie omgezet in warmte voor het verwarmen van je huis en/of het verwarmen van tapwater. Daarbij verbruikt de warmtepomp geen gas, maar alleen een beperkte hoeveelheid stroom voor de compressor. Dit zorgt voor een besparing op je energierekening.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die je samen met de cv-ketel kunt combineren in één installatie waarbinnen deze kunnen samenwerken. De hybride warmtepomp zorgt in de combinatie voor het verwarmen (en bij sommige type warmtepompen ook koelen) van je woning. Op piekmomenten springt de cv-ketel nog bij en deze zorgt ook voor het verwarmen van tapwater. Je hoeft hierdoor je cv-ketel die nog goed werkt niet af te danken en je kunt toch al op energie besparen.

Investeren in een beter klimaat

Investeren in een hybride warmtepomp betekent niet alleen dat je energierekening zal dalen, maar je investeert ook in een beter klimaat. Bij het verbranden van aardgas ontstaat COen als je maatregelen neemt om minder gas te verbruiken, draag je meteen bij aan een beter klimaat en een leefbare wereld. Daarnaast kun je overwegen om zonnepanelen en een warmtepomp te combineren om op die manier het stroomverbruik van de warmtepomp op te vangen.

Zo zie je dat er ook goede mogelijkheden zijn om nu al te besparen op je gasverbruik met behoud van je cv-ketel.

gastbloggerthuisleven

5 reacties