Selecteer een pagina

Om 17:00 vandaag kwam er een blog online over hoe je het beste haardhout kunt bewaren. Heb je echter al eens stookhout gemaakt? Hoe vel je een boom? Hoe droog je het hout? Is het wel verstandig om al dat hout te verbranden? Welk hout is geschikt als stookhout? Toch wel een lastig onderwerp, nietwaar? Daarom bedacht ik mij dat het wellicht leuk is om je mee te nemen in de wereld van stookhout en stookhout kopen. Lees je gezellig mee?

Milieubewust

Het klimaat staat in de afgelopen jaren steeds vaker in het centrum van vele discussies. Studenten die staken voor het klimaat, Urgenda die de Staat voor de rechter sleept, klimaatdiscussies die Nederland van het Groningse gas af moeten helpen. Allemaal onderwerpen die een ding gemeenschappelijk hebben. Het terugdringen van onze CO2 uitstoot. Want wetenschappers en politici zijn het (m.u.v. Donald Trump) er allemaal over eens. Als de aardbol meer dan 2 graden opwarmt tot 2050, dan heeft de mensheid een serieus probleem. Het wordt namelijk dan niet alleen warmer, maar ook extremer. Hagelstenen ter grootte van golfballen vallen dan met regelmaat uit de lucht. De kans op lange periodes met droogte neemt sterk toe. Meer onweer en meer en sterkere stormen. Om nog maar niet te spreken van een stijgende zeespiegel. Onheilspellend dus. Maar wat kunnen wij hier aan doen? Hoe kunnen wij onze huizen warm stoken zonder al deze negatieve effecten op ons milieu?

Verwarmen op Stookhout

Nou, Stookhout kopen. Echt waar! Het probleem met het milieu ligt namelijk in het verbranden van fossiele brandstoffen. Dit zijn brandstoffen die over miljoenen jaren ontstaan zijn uit biomassa dat door sedimentatie onder de grond geraakt is. Dit kan gas zijn, zoals in Groningen onder de grond zit. Maar ook aardolie, kolen of schaliegas. Bij het verbranden van deze fossiele brandstoffen ontstaat meer CO2 die de concentratie in onze lucht vergroot en dus het broeikaseffect versterkt. Als je stookhout verbrand, ontstaat ook CO2. Maar de oorsprong hiervan is heel anders van aard dan bij fossiele brandstoffen. Deze CO2 komt namelijk eigenlijk uit de lucht. Terwijl een boom of plant groeit, vangt hij CO2 op uit de lucht. En onder invloed van zonlicht zet hij deze om in met name cellulose, lignine en hemicellulose. In de volksmond ook wel eens bio-massa of hout genoemd. En iedereen weet dat droog hout prima te verbranden is. Dus eigenlijk is gedroogd hout door een plant gevangen zonlicht. En deze gevangen zonne-energie kun je door verbranding weer vrij maken om zo je huis lekker warm te stoken. De hierbij vrijgekomen CO2 kan weer door een boompje opgevangen worden en omgezet worden naar hout. Dus als je de natuur genoeg tijd geeft om een nieuwe boom te groeien, is het stoken van stookhout een milieubewuste manier van je huis verwarmen.

Stookhout, snel geleverd

Natuurlijk heeft niet iedereen een enorm bos in zijn tuin. En een boom omkappen is ook niet voor iedereen weggelegd. om nog maar niet te beginnen over het drogen van het hout. Want een vochtige blok hout brandt niet, of rookt ontzettend als je probeert hem aan te steken. Gelukkig weet de Openhaardhout Gigant hier wel raad mee. Ze leveren als je voor 16:00 uur besteld, de volgende dag zo een pellet met in een oven tot perfectie gedroogd berken-, essen- of eikenhout. Want niet al het hout is hetzelfde. Eikenhout brand bijvoorbeeld levendiger dan essenhout, maar daarvoor brand het zeer langzaam. Ook de geur verschilt sterk van soort tot soort. En laten we eerlijk zijn, die dansende vlammetjes en die heerlijke geur is toch vaak ook een van de hoofdredenen waarom mensen graag voor de openhaard zitten. Welke je ook kiest, met de Openhaardhout Gigant, krijg je perfect gedroogd stookhout tot aan je deur geleverd.

Geverifieerd door ExactMetrics