Thuisleven.com > Buiten > Hoe bewaar je haardhout het beste?

Hoe bewaar je haardhout het beste?

Afgelopen zaterdag, bij de opkomst van Scouting, hebben onze welpen hout gehakt. Jazeker, met een echte bijl. Ons Scouting clubhuis is voorzien van open haard binnen en een vuurkuil buiten. Gelukkig is de Scouting in het bos gesitueerd en mogen ze de omgewaaide bomen hiervoor gebruiken. Na het hakken komt de opslag en daar schortte het wel een beetje aan. Tegen de rand van het terrein werden de gehakte blokken opgestapeld. Zomaar open en bloot, als dat geen mooie rookpluimen worden!

Hoe bewaar je haardhout het beste?

Hier weet Dehaardhoutspecialist.nl wel een gedetailleerd antwoord op te geven. Stapel houtblokken in de breedte en niet in de diepte. Zo kan de wind er goed bijkomen en blijft het haardhout beter behouden. Laat de houtblokken de grond niet raken, dit om optrekkend vocht en dus schimmelvorming te voorkomen. Stapelen op een pallet is voldoende. Plaats de houtstapel bij voorkeur buiten. Zo kunnen wind en zon er hun invloed op uit oefenen. Het gehakte hout moet eerst afsterven en drogen middels zon en wind werkt heel accuraat. Overkap of beschut het haardhout tegen weerselementen als regen, sneeuw en hagel. Richt de open zijde van de houtstapel niet richting het (zuid) westen, hier komt meestentijds de regen vandaan.

Het oog wil ook wat en soorten haardhout.

Een mooie, weelderige houtstapel is wel een plaatje in menig tuin. Ik mijn ogen uit naar de mogelijkheden van tegenwoordig. Mooie stapels voor buiten en een openhaardhoutmand voor binnen. Voor die houtblokken die je die avond aan wilt steken. Haardhout.nl biedt haardhout aan in zakken of per kuub op pallets. Download via deze link ook de gratis gids ‘Verantwoord stoken’.
De meest verkochte houtsoorten zijn toch wel berken- en eiken haardhout. Berkenhout brandt lang en geeft mooie vlammen. Ondanks de grote beschikbaarheid van Berkenbomen in Nederland en België, wordt dit haardhout geïmporteerd uit de Baltische staten. Eikenhout brandt ook langer dan andere houtsoorten. Het eikenhout moet wel goed droog zijn en met voldoende aanmaakhout omringt om tot een goede verbranding te komen.

Lees ook:

Stook jij graag?

Linda Meester

Blogger op TuinenBuitenleven.com. Gehuwd en moeder van 3 dochters. Ik houd van wandelen, fietsen en in de tuin werken.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Geverifieerd door ExactMetrics