Selecteer een pagina

Het grote voordeel van seizoensgebonden eten is toch wel dat je heerlijk gevarieerd blijft eten. Zo waren in de maand januari de uien ontzettend goedkoop en sloeg ik mijn kans. Rode uien, normale uien en sjalotten puilden uit in de keuken. Ideaal voor de perfecte Franse Uiensoep die je natuurlijk lekker zelf maakt.

Benodigdheden:

– 750 gram uienringen (verschillende soorten uien geeft de voorkeur)
– 40 gram roomboter
– 1 laurierblad
– versgemalen peper
– 1 theelepel tijm
– een beetje zout
– 1,5 liter (runder) bouillon
– stokbrood
– kaas

Bereidingswijze:

Smelt de roomboter in een pan. Voeg vervolgens alle uienringen toe en laat deze 20 minuten op een laag vuurtje glazig worden. Roer er zo nu en dan in. Zet het vuur hierna hoger en bak de uien dan nog eens zo’n 10 minuten al roerend goudbruin aan.

Voeg de bouillon, de tijm en het laurier toe aan de gebakken uien en laat alles zachtjes koken. Breng de soep op smaak met wat zout en peper en verwijder het laurierblad.

Verwarm nu de grill van de oven op de hoogste stand.

Neem een grote soepkop en vul deze met ⅔ van de soep. Snijd het stokbrood in plakken en beleg dit met kaas. Leg het geheel vervolgens op de soep en voeg eventueel nog 2 of 3 stukjes stokbrood eraan toe als niet de hele kom bedekt is met brood.
Zet hierna de soepkop onder de warme grill en laat het geheel smelten en de kaas eventueel bruin worden.

Serveer de soep eventueel met wat extra stokbrood en een lekkere kruidenboter.

Tip: Op Thuisleven besteden we vaker aandacht aan een heerlijke soep. Heb je bijvoorbeeld al eens onze Spaanse Maaltijdsoep (uit de Slowcooker) geprobeerd of de vegetarische groentensoep? Een kans om het na deze heerlijke Franse uiensoep eens te maken.

Maak jij je soep altijd zelf of koop je ze graag kant en klaar in een pak/blik?

Geverifieerd door ExactMetrics