Thuisleven.com
Zelfgemaakte erwtensoep met liefde bereid
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Soep > Zelfgemaakte erwtensoep met liefde bereid

Zelfgemaakte erwtensoep met liefde bereid

Als je mij vraagt wat mijn favoriete winters gerecht is dan kan ik je meteen vertellen dat dat erwtensoep is. En dan bedoel ik niet Unox uit blik, hoewel deze ook lekker kunnen zijn hoor. Nee, mij maak je nergens blijer mee dan zelfgemaakte erwtensoep. Mijn liefde voor dit gerecht gaat terug naar toen ik klein was. Mijn opa was namelijk net zo dol op erwtensoep dus ik heb het zeer zeker niet van een vreemde. Het gebeurde dan ook regelmatig dat we op zondag met de familie bij opa en oma bleven eten en dat er erwtensoep met pannenkoeken op het menu stonden. Tja, voor sommige mensen is dat raar maar bij erwtensoep horen in mijn beleving gewoon pannenkoeken. Mijn man vindt dit echter geen eten en houdt al helemaal niet van erwtensoep, vandaar dat het voor mij nog eens een extra verwenmoment is als ik het wel voorgeschoteld krijg.

Zelfgemaakte erwtensoep, met liefde bereid

Om eerlijk te zijn kan ik zelf heel veel lekkere gerechten klaar maken maar erwtensoep daar heb ik me nog nooit aan gewaagd. Tot mijn grote geluk heb ik heel veel lieve mensen om me heen die af en toe de heerlijkste maaltijden komen brengen op momenten dat mijn energie het helaas niet toe laat om zelf te koken. Op sommige momenten ben ik dan ook te moe om te eten maar zoals je al kunt raden gaat erwtensoep er altijd wel in omdat je dan niets hoeft te snijden maar alleen maar hoeft te scheppen.

Bij ons om de hoek wonen goede vrienden die als een soort tweede ouders voor me zijn en ook zij zorgen ervoor dat we af en toe een heerlijke portie van hun erwtensoep krijgen. Zelfs onze tweeling is dol op de zelfgemaakte soep van “Opa Frank en Oma Jolanda”. En vandaag mag ik het recept voor deze verwennerij met jullie delen in de hoop dat jullie jezelf of anderen hier ook mee kunnen verblijden.

Wat heb je nodig voor deze stevige soep?

 • Bouillonblokjes naar smaak;
 • 400 gram spliterwten;
 • 400 gram wortelen;
 • 500 gram prei;
 • 1/2 knolselderij;
 • Rookworst;
 • Varkenshiel;
 • 2 speklapjes.

Bereidingswijze:

Je zet een pan met ongeveer 6 liter water op en laat het vlees hierin koken. Vervolgens schep je het schuim van het water af tot er geen schuim meer ontstaat. Het vlees laat je trekken tot het gaar is, dan kun je het vlees eruit halen. Het is een optie om dit ’s avonds te doen zodat je de dag erna de soep af kunt maken. ’s Morgens kun je dan met een schuimspaan het laagje vet eraf scheppen en naar smaak bouillonblokjes toevoegen. De soep zet je op dat moment op een klein vuurtje. Zodra de bouillonblokjes opgelost zijn kun je naar smaak nog zout toevoegen. Om dit te bepalen kun je het beste even proeven om zo te proeven of extra zout nodig is.

Zelfgemaakte erwtensoep met liefde bereid

Nu ga je de groenten allemaal klein snijden zodat deze in de soep kunnen. Ondertussen is het belangrijk dat je goed in de soep blijft roeren. Het vlees snijd je in stukjes en hierbij kijk je of er vet aan zit. Het overtollige vet kun je er namelijk het beste vanaf halen. Het vlees kan inmiddels ook in de soep en als laatste doe je de rookworst er bij en dan is de soep klaar.

Je hoeft deze soep overigens niet met pannenkoeken te eten, het kan ook met andere (bij)gerechten zoals je ziet. Smakelijk eten.

Lees ook:

Heb jij speciale herinneringen aan erwtensoep?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

10 reacties

 • Altijd lekker zelfgemaakte erwtensoep. Ik moet zeggen dat ik voor het gemak vaker die kant-en klare pakketten koop waar je dan zelf de soep van maakt.

  De worstenbroodjes op de foto zien er ook lekker uit.

 • oooeee ja… Heerlijk! Ik vind het vooral lekker na het schaatsen of als je een winterwandeling hebt gemaakt. Lekker met rookworst!

 • Dol op erwtensoep, mijn moeder maakt het in de winter vaak en geeft dan wel eens wat aan ons. Zelf heb ik er het geduld niet voor, en die van moeders smaken toch het lekkerst! : )

 • Ik heb nooit erwten gelust maar zo heel af en toe vond ik een kopje erwtensoep met veel spek en rookworst wel lekker. Nu ben ik vegetariër en zal ik het nooit meer eten. Erwten vind ik namelijk nog steeds niet lekker 🙂

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics