Selecteer een pagina

Wespen zijn vaak ongewenste gasten in huis en kunnen voor veel overlast zorgen. Helaas zijn de meeste chemische bestrijdingsmiddelen niet alleen schadelijk voor de wespen, maar ook voor het milieu. Gelukkig zijn er een aantal milieuvriendelijke oplossingen om van wespen af te komen. Hier zijn enkele tips voor het bestrijden van wespen op een milieuvriendelijke manier:

  1. Vermijd zoete geuren en etenswaren. Wespen worden aangetrokken door zoete geuren en voedselresten. Het is dus belangrijk om zoete geuren en etenswaren zoveel mogelijk te vermijden. Dek voedsel af en bewaar etenswaren in afgesloten containers. Ook parfums en geurkaarsen kunnen wespen aantrekken, dus vermijd deze in de buurt van open ramen en deuren.
  2. Maak gebruik van natuurlijke afweermiddelen. Er zijn verschillende natuurlijke afweermiddelen die wespen kunnen afstoten. Zo zijn ze niet dol op geuren van kruidnagel, citroen of lavendel. Plaats bijvoorbeeld een paar kruidnagels in een schaal met water en zet deze in de buurt van ramen en deuren. Ook kan je citroen- of lavendelolie gebruiken om wespen af te schrikken.
  3. Maak gebruik van wespenvangers. Een andere manier om ze te bestrijden is door gebruik te maken van wespenvangers. Deze kan je eenvoudig zelf maken door een plastic fles af te snijden en deze te vullen met water en suiker. De zoete geur trekt de beestjes aan, waarna ze in de val lopen en verdrinken.
  4. Gebruik natuurlijke insecticiden. Als laatste redmiddel kan je kiezen voor natuurlijke insecticiden. Deze zijn minder schadelijk voor het milieu dan chemische bestrijdingsmiddelen. Een voorbeeld is pyrethrum, een natuurlijk insecticide dat wordt gewonnen uit de bloem van de Afrikaanse margriet. Het werkt door het zenuwstelsel van de beestjes aan te tasten, waardoor ze sterven.

Conclusie

Wespen in huis kunnen erg vervelend zijn, maar er zijn verschillende milieuvriendelijke manieren om ze te bestrijden. Het vermijden van zoete geuren en etenswaren en het gebruik van natuurlijke afweermiddelen zijn effectieve manieren om ze af te schrikken. Als je toch te maken krijgt met die vervelende beestjes, kan je gebruik maken van wespenvangers en natuurlijke insecticiden om ze te bestrijden. Op deze manier kan je van ze afkomen zonder het milieu of je eigen gezondheid te schaden.

Lees ook:

Heb jij wel eens last gehad van wespen in huis?

Foto: Pexels

Geverifieerd door ExactMetrics