Thuisleven.com
Wat is allemaal nodig voor een open haard?
Thuisleven.com > Woning > Warmtebronnen > Wat is allemaal nodig voor een open haard?

Wat is allemaal nodig voor een open haard?

Mijn ouders hebben een open haard, daar ben ik dus mee opgegroeid. Op een winterse avond stak mijn vader regelmatig de open haard aan. Daar kwam achteraf gezien toch nog wel wat bij kijken. Hij trok een luikje open, stapelde wat aanmaakhoutjes over een prop oude kranten heen en stak dit dan aan. Wanneer het vuurtje op gang kwam legde hij er zelf gekloofde houtblokken op. Rondom de open haard waren allerlei accessoires te vinden, daar was ik aan gewend en dat viel mij allang niet meer op.
Een paar weken geleden viel mij een koof op in onze slaapkamer naast de inbouwkast. Na wat gepuzzel bleek dat een rookkanaal te zijn. Dat zag ik omdat de koof op zolder doorliep richting ons dak. Als we die koof denkbeeldig naar beneden doortrekken, dan zouden we uitkomen tussen onze woon-/ eetkamer. Zouden we daar weer als vanouds een open haard willen hebben?

Wat heb je allemaal nodig voor een open haard?

Naast een daadwerkelijke haard met rookkanaal is het van belang om stil te staan bij een goede ventilator die de rook en verbrandingsresten richting het dak toe afzuigt. Je weet wel, zodat de hele buurt kan ruiken dat je de open haard hebt aangestoken. Mijn vader hakte zijn eigen haardhout, daar hebben wij geen tijd (en zin) voor. Ook moeten we in de achtertuin een houthok creëren waar het openhaardhout droog kan liggen. Voor bij de haard een mooie haardbak met wat losse houtblokken erin. Nog een blikvanger is het haardstel met borstel en schop, gaan we voor smeedijzer of RVS. Of nog luxer voor een aszuiger om een dag later de resten mee op te ruimen?

En meer

Om het vuur aan te maken bestaan er aanmaakblokken. Om vervolgens dit vuur aan de gang te houden is een blaasbalg noodzakelijk. De (brandende) open haard blokken zijn beter te hanteren met een haard-tang en het vuur even oppoken met een haard-pook. Om tijdens het gezellige vuurtje de vloer te beschermen zijn een haardscherm en vonken bestendige vloerplaat ook geen overbodige luxe. En wat te denken van het onderhoud van je rookkanaal. Laat je daar iemand voor komen of jas je er zelf een schoorsteenkogel door? Kortom er komt nogal iets bij een open haard kijken en dan moeten we nog gaan breken ook…

Lees ook:

Heb jij een open haard?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics