Selecteer een pagina

Eerder heb je kunnen lezen over onze start met suikervrij leven. Inmiddels zijn we daar nog steeds mee bezig. We nemen er de tijd voor en gaan elke keer weer een stapje vooruit. Sinds wij letten op de toegevoegde suikers en de etiketten op producten goed lezen, zijn wij er achter gekomen dat suikers in veel (echt véél!) producten zit. Zelfs in producten waarvan je denkt dat ze gezond zijn of die als ‘gezond’ worden bestempeld.

40 klontjes suiker

Maar is suiker dan echt zo slecht voor je? En wat doet suiker eigenlijk met je lichaam? Als je dat wilt weten duik dan eens op de bank voor de tv en bekijk ‘That Sugar film’. In de documentaire ‘That Sugar Film’ ondervindt Damon, een gezonde sportieve Australische jongeman en vader in spé, wat suikers met je lichaam doet. Onder begeleiding volgt Damon 60 dagen lang een dieet waarbij hij 40 theelepels suiker per dag binnenkrijgt. Nu denk je misschien, wauw zo veel?? Maar uit onderzoek was gebleken dat een Australiër dit gemiddeld op een dag binnen krijgt.

In de afgelopen jaren had Damon al besloten om suikervrij te leven en speciaal voor dit experiment gaat hij dus weer aan de suiker. Ik ben erg nieuwsgierig en kan niet wachten om de film aan te zetten. Terwijl ik de tv aanzet en de film pak, wordt er in de keuken nog wat lekkers klaargemaakt. Want als het over eten gaat krijg ik altijd wel trek. En uiteraard wordt er suikervrij klaargemaakt 😉 wat nootjes, tomaatjes, kaas en komkommer. En dan zijn wij, ja manlief en ik kijken vanavond samen!, klaar voor ‘That Sugar film’.

Verborgen suikers

De documentaire begint met Damon die zich laat onderzoeken. Hij wordt o.a. gewogen, zijn buikomvang wordt gemeten en alles wordt door de medische specialisten genoteerd. Zo kan er na afloop van de 60 dagen gekeken worden óf en wat voor invloed suikers hebben op een lichaam. Wat ik mooi vind is dat Damon ervoor kiest om suikers te eten die in ‘gezonde’ producten zitten, denk onder andere aan vruchtensappen, smoothies, mueslirepen en ontbijtgranen. Juist die producten waarvan we denken dat die wel gezond zijn. Daarbij probeert hij ook om evenveel calorieën binnen te krijgen als ‘normaal’, maar dan nu wel met producten die suikers bevatten.

Damon komt al snel kilo’s aan en op dag 18 krijgt hij te horen dat zijn lever tekenen van leververvetting vertoont. Na 60 dagen stopt zijn experiment maar als hij zo door was gegaan zou hij suikerziekte hebben gekregen. Ook krijgt hij last van stemmingswisselingen en merkt hij op andere gebieden dat hij verandert.

In deze documentaire blijft hij niet alleen bij zichzelf. Zo bezoekt hij een gemeenschap van Aboriginals waar men ook suikerverslaafd is geworden. “Suiker is gewoon geworden maar was het niet”. Ook reist hij af naar Kentucky in Amerika waar men verslaafd is aan het drankje Mountain Dew, een frisdrank van Pepsi. Moeders stoppen dit zelfs al in de fles van hun kind! Het schokkende van deze film vonden wij het tandartsbezoek, waar je kon zien wat deze suikerverslaving aan kan richten in een gebit. Gruwelijk! Mijn man stopt zelfs even met kijken omdat hij het te naar vindt.

Volgens de film zou 80% van de producten uit een supermarkt vol zitten met suikers en dus ook in producten waarvan je denkt dat er geen suiker in zit. Door het eten van deze ‘gezonde’ producten krijgen we dus ook teveel suikers binnen. We menen vaak te denken dat we gezonde producten eten, maar helaas!

Conclusie That Sugar film

Na deze film zal je niet meer zo snel een reep chocolade opentrekken of een glas frisdrank inschenken, zonder dat je nadenkt over de suikers. Deze documentaire zet je aan het denken en maakt je bewust. Op een gegeven moment is de boodschap echt wel duidelijk. Door de humor blijft de film aantrekkelijk en moeten we ook wel eens lachen. Hoe je ook denkt over suikers, de film biedt informatie die voor iedereen goed is. Wat wij zelf wel hebben gemist is een stukje aandacht voor handreikingen om je eetpatroon te veranderen. Na het kijken van ‘That Sugar Film’ weet ik in ieder geval zeker dat we er goed aan doen om suikers zoveel mogelijk te vermijden.

‘That Sugar Film’, regisseur: Damon Gameau, producent: Madman Production Company, speelduur: 90 minuten, genre: documentaire, kijkwijzer: AL.

De dvd That Sugar film is o.a. online verkrijgbaar.

Lees ook:

* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review-exemplaar ontvangen *

Geverifieerd door ExactMetrics