Select Page

Vetzuren zijn ruwweg te verdelen in onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren (enkelvoudig en meervoudig), maar waarvoor dienen ze eigenlijk in ons lichaam?

Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren

Als we horen van vetzuren in combinatie met cholesterolgehalte dan denken we automatisch aan het risico op hart- en vaatziekten. Dat risico willen we natuurlijk allemaal verkleinen en daarom kan het zaak zijn om op je voeding te letten. Maar hoe zit dat nou?
Alle vetten bestaan voor een gedeelte uit verzadigde vetzuren maar ook uit een portie onverzadigde vetzuren. Bij de volledige verbranding van vetzuren door je lichaam komt er veel energie vrij. De verzadigde vetzuren uit bijvoorbeeld vlees en margarine verhogen je cholesterolgehalte. Dat kan schadelijk zijn, al verschuiven de laatste jaren de inzichten hierover enorm. De verzadigde vetzuren schijnen ook je longen en nieren gezond te houden. Er lijkt meer winst voor je gezondheid te halen door te blijven bewegen en een variatie in je eetpatroon aan te brengen. Dan denk ik aan de uitspraak van mijn oma: “Overal waar TE voor staat, behalve TEvreden, is niet goed voor je.”

Omega 3-vetzuren

Waar het merendeel van de deskundigen het over eens lijken te zijn, is het nuttigen van Omega 3. De Omega 3 vetzuren kan het lichaam zelf niet of moeilijk aanmaken. Deze (meervoudig) onverzadigde vetzuren zijn te winnen uit plantaardige oliën, groene bladgroente en een beetje in vlees, uit noten en vis. Het Voedingscentrum onderstreept het advies van de Voedingsraad uit 2006 van het eten van tenminste eenmaal vis per week. Mocht je om wat voor reden niet aan dit advies kunnen voldoen, dan zijn er visoliesupplementen verkrijgbaar. Het voedingsadvies uit 2015 geeft het consumeren van minder dierlijk vet en meer plantaardig voedsel de nadruk.
De gezondheidseffecten van Omega 3 op je lichaam zijn als pure winst aan te merken. Zo verlaagd het nuttigen van deze onverzadigde vetzuren je bloeddruk, om precies te zijn je bovendruk. De kans op hart- en vaatziekten worden aanzienlijk verkleind.

De inzichten over voedsel blijven verschuiven door gedegen onderzoek. Wat goed is voor het één, heeft weer effecten op het ander. Ook reageert ieder mens anders in de verwerking van zijn voedsel. Voorlopig houden wij ons hier thuis vast aan de overtuiging om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Onbewerkte producten en eten met het seizoen mee, zoals onze voorouders ook hebben overleefd.

Lees ook:

Eet jij wel wekelijks vette vis?

Bron afbeelding: Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics