Thuisleven.com
Wandtegels, waar moet je op letten.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Woonaccessoires > Waar let je op bij de keuze uit verschillende wandtegels?

Waar let je op bij de keuze uit verschillende wandtegels?

Naast stucen, muurverf of behangen, kan je een muur ook betegelen met wandtegels. Meestal is dat het geval in natte, vochtige ruimten in huis als badkamer, toilet en keuken.

De toepassing van wandtegels

In de openbare ruimte worden muren veel vaker betegeld. Kijk maar eens goed in de rondte in het winkelcentrum, het treinstation of restaurant. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk alles te maken met de voordelen van wandtegels qua onderhoud en hygiëne. Lekker schoonspuiten en weer droog trekken. Of zou er wellicht meer achter zitten? Zou het zo kunnen zijn dat wandtegels in oppervlak budget-technisch goedkoper zijn dan andere soorten muurbekleding? Wat in ieder geval overeind blijft is dat wandtegels lang meegaan en op basis van deze kwaliteit alleen al, duurzaam te noemen zijn. En over smaak valt te twisten, al speelt de markt hier toch wel handig op in.

Je besluit staat vast

Je hebt besloten om voor wandtegels te gaan. Vervolgens moeten er een aantal beslissingen genomen worden. Afhankelijk van de ruimte en het te betegelen oppervlak, vallen er misschien al een paar soorten wandtegels af. Hoe groter de tegel, des te zwaarder deze is. Je kunt je voorstellen dat het flink wat moeite kost om een tegel van een vierkante meter op de muur te bevestigen en daar jarenlang te laten zitten. Op betegelde muren zie je meestal een kleiner formaat tegel dan op de vloer. En moet het enkel praktisch zijn qua reinigen of wil je ook dat je wand sierlijk is?

Waar moet je op letten?

Naast het formaat, moet je ook kleur bekennen. Je kunt qua stijl aansluiten, betonlook wandtegels zijn hier ene goed voorbeeld van. Houdt wel in je achterhoofd dat een wandtegel met een patroon op een wand met een groot oppervlak nogal prominent aanwezig is. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor een felle kleur en hoogglans wandtegels. Je kunt het patroon of de wand breken door voor wandtegels met een sierlijke vorm of mozaïek te kiezen. Of door het aanbrengen van een of meerdere dunne tegelstrips. Dat maakt de gehele wand iets minder prominent in de ruimte aanwezig.

Wat algemene tips ter afsluiting

Al deze praktische en esthetische keuzes staan nog los van het budget dat je beschikbaar hebt. Ga voorbereid naar een showroom of neem de tijd om vanuit huis wat zoekwerk te verrichten. Neem de tijd en aandacht om klantenreviews door te lezen. En maak gebruik van verschillende online tools om de wandtegel van je keuze in de ruimte geprojecteerd te zien. En verdiep je in een professionele tegelzetter of denk je dat je de wandtegels zelf kunt plaatsen?

Lees ook:

Heb jij wandtegels aan de muur?

Afbeelding van Hands off my tags! Michael Gaida via Pixabay 

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics