Selecteer een pagina

Een vrij algemene titel waarmee ik eigenlijk een heleboel probeer te zeggen. Soms loop je letterlijk tegen wat problemen aan in huis. Problemen die achteraf bezien eenvoudig op te lossen zijn door het inschakelen (!) van verlichting. Weet je wat, ik schrijf wat voorbeelden met een solar buitenlamp met sensor en ledstrips uit ter verduidelijking.

Traplopen

Een groot aantal bewegingen in huis gaan automatisch. Zonder erbij na te denken loop je de trap op en de trap weer af. Tot er op enig moment iets gebeurd. Je wordt je bewust van de gevaren van traplopen. Wellicht ben je al eens misgestapt of een aantal treden naar beneden gegleden. Berucht zijn de valpartijen van peutertjes. Naast het aanbrengen van een trapleuning en het stroever maken van de treden, zijn er tal van oplossingen om de veiligheid van het trap lopen te verbeteren. Heb je al eens aan verlichting in de vorm van ledstrips gedacht?

Ledstrips trapverlichting

Ledstrips

Je kunt ledstrips aan de onderzijde van de traptrede monteren. Dan wordt het eigenlijk een soort sfeerlicht in je hal. Dit kan over de hele breedte of alleen over het loopvlak bevestigd worden. Wees gerust, je hoeft niet 24 uur per dag het licht bij de trap te laten branden. Er zijn tal van technische oplossingen die ervoor zorgen dat je van licht geniet. En dan precies op het moment wanneer je het nodig hebt.
Er zijn strips die reageren op beweging. Met een bewegingssensor bovenaan de trap en één beneden is de hele route in kaart gebracht. Het nachtelijke toiletbezoek hoeft niet in het totale donker plaats te vinden. Je huisgenoten worden heus niet wakker van een kort oplichtende traptrede. Van een gigantische valpartij daarentegen waarschijnlijk wel.

Nog meer toepassingen

Ideaal die ledstrips wanneer je er even over nadenkt. Als we het dan toch over een nachtelijk toiletbezoek hebben. Plak eens een ledstrip onder je bed. Of loop jij makkelijk in het donker door je eigen slaapkamer? Ik ben altijd huiverig dat er nog ergens een kledingstuk slingert. Waar ik dan vervolgens over kan struikelen. Met een oplichtende strip onder het bed heb ik gelijk mijn doel voor ogen en stap ik makkelijk over onverhoopt rondslingerende spulletjes heen. Met een ledstrip kan je ook een drempel accentueren of een ander struikelpunt in huis.

Ooggezondheid

De ledstrip is ook te gebruiken in de buurt van ‘blauwe’ schermen. Wanneer je de naaste omgeving van een televisie- of computerscherm oplicht. Te denken valt onder de boekenplank of aan de achterzijde van het televisiescherm zodat de muur het licht weerkaatst. Dan is dat veel beter voor de gezondheid van je ogen. Ze hoeven niet gespannen naar een scherm te turen, maar kunnen meer ontspannen kijken. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens heel gezellig staat. Onze dochters zouden wel raad weten met een ledstrip in hun slaapkamer.

En dan naar buiten

Heb ik net de bak aan de weg gezet, loop ik terug naar de poort en zie ik geen hand voor ogen. Wat een naar gevoel is dat toch. Nog zoiets dat met verlichting vrij eenvoudig op te lossen is. Een buitenlamp is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Wil je een de lamp niet de hele dag laten branden, kies dan voor een lamp met een sensor. Mocht je geen stroompunt buiten hebben, dan zijn er tal van oplossingen met solar. Als je je er even in verdiept vind je vast de perfecte oplossing voor jouw situatie. Nooit meer zoeken naar het sleutelgat. Niet meer schrikken wanneer er plots na de schemering iemand bij je voordeur staat. De buitenlamp kondigt iedereen aan. Ook de buurtkat in je achtertuin trouwens, over ongewenst bezoek gesproken…

Lees ook:

Hoe helpt verlichting jou de nacht door?

Geverifieerd door ExactMetrics