Zodra je begint met een klus kom je erachter welke materialen fijn zijn en welke je liever niet meer wilt gebruiken. Bij een volgende klus weet je dan ook al sneller welke materialen je het beste kunt gebruiken. Toen wij, intussen alweer zes maanden geleden, aan de verbouwing van onze nieuwe woning begonnen hebben we dan ook heel wat bezoekjes aan de bouwmarkten gedaan en ervaring opgedaan. Zo weten we nu dat purschuim, schroeven en spijkers eigenlijk altijd wel welkom zijn.
Met pen en papier door de woning lopen
Voor en na de koop van onze woning zijn we met een zeer secuur oog door de woning gelopen. Met pen en papier in de aanslag noteerden we alles wat we wilden veranderen. Het lijstje werd langer en langer. De badkamer moest vervangen worden, de keuken wilden we vervangen, de plafonds waren doorgezakt en moesten worden vernieuwd, de muren moesten worden gestuuktĀ en dan nog de zolder en kelder omtoveren tot goede ruimtes. En dan hebben we het nog niet over de tuin gehad, maar dat is een plan dat pas later wordt aangepast.
Projecten (deels) uit handen geven
Omdat het lijstje wel erg lang werd hadden we al vrij snel besloten om hetgeen waar we geen ervaring in hebben uit handen te geven.Ā Zo hoefden wij onze kostbare tijd er niet aan te verspillen en hielden we tijd over voor andere zaken.
Om de kosten te drukken hebben we met het bedrijf wel afgesproken dat we het voor- of nawerk zelf konden doen. Zo hebben we voor het stucwerk alle stopcontacten verwijderd, zelf voorstrijken en de stuclopers gelegd. Een andere klus dat een mooie samenwerking was, waren de plafonds.
Plafond vervangen
Omdat de plafonds echt helemaal doorgehangen waren, hebben we ze er allemaal uitgehaald. Nadat de eerste stukken eraf waren, kwamen de muizenkeutels ons tegemoet. Niet 1, niet 2, geen 3 maar wel honderden keutels tegelijk kwamen omlaag. Ons plan om alleen maar even de latten en het gipswerk te vervangen, was daarmee gelijk van baan. Deze klus werd velen malen groter.
We hebben als eerste alle plafonds eruit gesloopt, daarna al het isolatiemateriaal weggenomen om vervolgens alle gaten en kieren muizenproof te maken. Dit hebben we gedaan door een stuk kippengaas op de balken vast te zetten met spijkers en schroeven. Oude schroeven en spijkers komen hierbij ontzettend goed pas van, je ziet ze immers niet meer nadat het plafond erin hangt. Door het kippengaas vast te zetten kunnen ook marters er in de toekomst niet meer door heen. Omdat muizen door kippengaas heen kunnen komen, hebben we daarover heen meerdere lagen kippengaas opgedraaid en er tegen aan gelegd. Om het in die kieren toch te isoleren kwam hier het purschuim goed van pas. Elk gaatje, kiertje en plekje wat open was werd zo mooi gevuld. Daarna hebben we de boel goed geĆÆsoleerd met isolatiemateriaal om het vervolgens met gips af te werken en de stucadoor het te laten afronden.
Purschuim
Purschuim kent een aantal voordelen die ik graag met je wil delen:
- Purschuim heeft een hoge isolatiewaarde.
- Je kunt het gebruiken op moeilijk bereikbare plekken, zolang je er maar met de spuitmond in komt.
- Purschuim zet zich uit in de ruimte en zal niks in de verdrukking brengen. Zo ontstaat er dus nooit een andere schade.
- De spuitisolatie heeft geen last van schimmel, rot of insecten.
- Bij isolatieplaten heb je last van kieren. Dit zijn plekken waar warmte naar buiten verdwijnt. Met purschuim heb je daar geen last van. Een laag purschuim komt naadloos onder de vloer, in de spouw en tegen het dakbeschot.
- purschuim hecht zich tegen de meeste materialen. Na het inspuiten blijft het direct goed plakken tegen steen en hout
- Je kunt er mee knutselen. Zo maakte ik deze bijzondere geld-taart.
Neem je tijd, denk alles goed uit. Dat is vaak het halve werk!
De keuken is top geworden Groetjes Anneliese