Selecteer een pagina

Het is er weer bijna tijd voor, mijn favoriete klusje van het jaar! Ieder jaar in november haal ik de ladder naar buiten en trek ik mijn stoute schoenen aan. Ik kan het dak op om de dakgoot te legen. We hebben een prachtige rij grote kastanjebomen in de straat. We genieten volop van de vogels die er op af komen en de kinderen die spelen met de kastanjes. De gemeente veegt in het najaar met de actie bladslag de straten schoon.

Dakgoten legen

Een klusje wat ik ieder jaar graag zelf doe is het leeghalen van de dakgoten. Een simpele doch eenvoudige klus waarvoor je geen loodgieter in hoeft te schakelen. En je kunt gelijk het dak en de dakpannen inspecteren. Je hebt er wel een hoge ladder voor nodig. En anders heeft één van je buren die wellicht.

Benodigdheden

Naast een ladder heb je een emmertje en een paar keukenhandschoenen nodig. Ik klim rustig omhoog en kijk niet naar beneden. Het emmertje zet ik in de dakgoot en dan klim ik verder tot ooghoogte. Met de keukenhandschoenen aan wordt het geen vies klusje, alleen wel wat fris. De goot ligt vol met bladeren en kastanjes, dat schep ik met mijn handen in het emmertje. Pas op dat je de drab niet in de regenpijp schuift. Daar kan je trouwens heel handig een bladvanger in doen. Dat scheelt al een slok op een borrel met al die kale bomen in de straat en het voorkomt verstoppingen. Hoe sneller het regenwater afgevoerd wordt, des te minder de kans op lekkage is. Voel ook goed met je vingers onder de dakpannen, om daar de bladeren weg te halen. Vervolgens schuif je een metertje op en voor je het weet is de klus geklaard. Zover mijn armen reiken, haal ik ook de goten bij de buren aan weerszijden leeg, anders spoelt het bij een volgende heftige regenbui toch onze schone kant op. Daarbij komt dat zij er ook weer blij mee zijn.

Dat werkt aanstekelijk

Let maar eens op, als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer. Later die weken zie ik meer mensen hun ladder of zelfs stelling opklimmen. Zelfs de ramen van de bovenverdieping worden gelapt en hier en daar komt ook een verfkwast tevoorschijn. Vanaf boven heb ik goed zicht op ons platte schuurdak gehad, dat mag ik ook wel eens nader inspecteren. Dat heb ik nog niet van dichtbij bekeken.

Het platte schuurdak

Op het platte schuurdak liggen kiezels die zijn wat groenig uitgeslagen. Die kiezels houden het blad tegen en zouden voor een betere afwatering moeten zorgen. Er zit wat mos tussen de kiezelstenen. Onder de kiezels ligt een laagje zand. Nu blijkt wel dat dit klusje al een tijdje niet is gedaan. Het dak is nog steeds nat, terwijl het al een tijdje niet heeft geregend. Met de keukenschoenen aan haal ik het mos tussen de kiezels vandaan. Ik woel de stenen om zodat ze met de groene kant boven komen te liggen. De zon zal de algen moeten laten verdwijnen. Ik pak een kleine tuinhark om de kiezels terzijde te schuiven. Dan kan ik met een tuinschepje het zanderige eronderuit scheppen. De zon moet het verder drogen en dan kunnen de kiezels weer teruggeschoven. Dit klusje zal in etappes uitgevoerd moeten worden en dat geeft niet. Dan zie ik ook wat de lekkage in onze schuur veroorzaakt. Er is door het dak heen geboord. Daar zal ik loodgietersbedrijf Rotterdam voor bellen, want dat kan ik niet zelf herstellen.

Lees ook:

Durf jij zelf het dak op?

Bron afbeelding: Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics