Thuisleven.com
Tips & Trucks voor verstopte (riool) leidingen
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Onderhoud > Tips & Trucks voor verstopte (riool) leidingen

Tips & Trucks voor verstopte (riool) leidingen

Juist op de meest vervelende momenten overkomt je zoiets: een rioolverstopping. Maar je kunt er zelf al heel veel aan doen om dit te voorkomen. Hieronder een rijtje met Tips & Trucks.

Een wc is geen afvalbak!

Het is wel heel gemakkelijk om de resten van de soep, een bak met verfresten of iets anders in het toilet te kiepen en daarna aan het touwtje te trekken of de knop in te duwen. Toch waarschuwen experts hiervoor.
Alle resten die we door het toilet spoelen kunnen vet- of andere resten bevatten. Deze kunnen aankoeken in de buizen en uiteindelijk heb je een perfecte basis voor het begin van een verstopte leiding.
Mocht het onverwachts toch gebeuren vergeet dan niet om de leiding heel goed door te spoelen. Het liefst zelfs een paar keer met kokend water zodat de vetresten oplossen en afgevoerd worden naar het grote riool.

Toiletpapier

Een prachtige uitvinding om zonder inktvlekken je bibs mee schoon te maken maar een hel als je er te veel van gebruikt. Het papier vormt een grote prop en voor je het weet loopt het water niet meer weg. Gelukkig is het meeste papier afbreekbaar in water, maar dan praten we wel over een paar uur voor je weet het toilet kunt gebruiken. Niet alleen erg onhandig maar ook nog eens zonde.
Gebruik dus minder papier om dit te voorkomen. Heb je hier zelf moeite mee of zijn de kinderen te royaal in gebruik. Neem dan een wc rol, leg deze op een schone tafel en duw er van de bovenkant op en duw het rolletje platter. Het binnenste van de rol heeft nu aan twee kanten een knik, zodra je deze ophangt in de wc zal het rolletje moeilijker rollen waardoor je automatisch minder gaat gebruiken. Bovendien werkt dit trucje ook heel goed voor je beurs!

Hygiëne

Als dame heb je het wel eens nodig, ik heb het over de tampon, maandverband, inlegkruisjes… Toch staat er niet voor niks een prullenbak langs het toilet. Wikkel het gebruikte materiaal in een stukje wcpapier en deponeer het vervolgens in de prullenbak. Zodra je dit in het toilet gooit zwelt het op en voor je het weet heb je een vieze verstopping waar niemand blij van wordt…
Ditzelfde geldt ook voor billendoekjes, ofschoon deze niet opzwellen breken ze ook niet af in water. Als er ergens, onverwachts, een hobbeltje in de leidingen zit en het blijft haken kan het zo nog meer doekjes opvangen. Het resultaat hoef ik denk ik niet hardop uit te spreken…

Haren

Doucheputjes en wasbakken raken regelmatig verstopt door haren die in het sifon blijven steken. Dit is op een makkelijke manier op te lossen door het sifon los te draaien en schoon te maken. Je kunt het beste een emmertje met zak in de buurt houden zodat je de troep die eruit komt gelijk hierin kunt stoppen. Maak de zak zo snel mogelijk dicht om de stank te verminderen.

Gevallen voorwerpen

Het kan altijd voorkomen dat een groter artikel in de pot valt. Dat is heel vervelend als het gebeurt maar ben hier niet laconiek in. Haal het zo spoedig mogelijk weer eruit, gebruik eventueel wegwerphandschoenen.

Wassen en schoonmaken

We doen het allemaal, en dat is maar goed ook! Toch zijn de middelen die we gebruiken, denk aan zeep, shampoo, vaatwastabletten enzovoorts, niet het beste voor de leidingen. Al deze middelen kunnen namelijk een laagje vet achter laten. Iets waar ik het eerder ook al over had. Spoel daarom, het liefst met regelmaat, de leiding door met kokend of heet water. Afhankelijk van de leiding, je wilt ook niet dat het smelt.
Een (vaat)wasmachine kun je het beste een maal per maand aanzetten met de heetste mogelijkheid. Doe er niks in zodat het apparaat en de leiding met heet water doorgespoeld kunnen worden.

Toch een verstopte (riool) leiding

Mocht je ondanks de voorzorgsmaatregelen toch last hebben van een verstopte (riool) leiding dan kun je bij de supermarkt, een doe-het-zelver of internet middelen kopen die geschikt zijn voor de verstopping. Lees voor gebruik altijd de instructies goed op. Immers wil je het niet nog erger maken. Ga nooit en te nimmer zelf chemische stoffen met elkaar mengen, dit kan zeer ernstige gevolgen hebben!!!

Specialist

Lukt het helemaal niet dan kun je het beste een specialist raadplegen die je komt helpen. Hier zitten, helaas, wel kosten aan verbonden. Vandaar dat wij het advies geven: Liever voorkomen dan “genezen”.

Lees ook:

Heb jij wel eens problemen gehad met een verstopte (riool) leiding?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Voorkomen lijkt me ook beter dan genezen. Wees lief voor je WC, dan is je WC ook lief voor jou, en hoef je niet te denken aan rioolontstopping : ). Dit gaat ook op voor de vaatwasser trouwens, ook daar kan je niet zomaar alles in gooien (dus: eerst restjes verwijderen).

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics