Selecteer een pagina

Onze gemeente is erg secuur in het onderhoud en schoonhouden van onze straten en riolering. De gehele herfst worden alle straten in het kader van actie bladslag schoongeveegd. Bladblazers en veegauto’s rijden af een aan. Afgelopen week zagen we de putten nog leeggezogen worden met zo’n dikke slang en toen dacht ik gelijk aan de douchegoot. Dat wil ik in ons huis niet ruiken. Door deze geur laat ik mij liever niet overvallen op een vroege ochtend. Hoe kan je dit nu voorkomen of desnoods snel oplossen achteraf? Ik zoek het uit.

Het voorkomen van nare luchtjes uit de douchegoot.

We kennen bijna allemaal de geur van een stinkende douchegoot wel. Omdat nu te voorkomen is het simpelweg zaak om na iedere douchebeurt het putje schoon te maken. Wanneer je de haren uit het putje haalt en de vettige aanslag van zeepresten verwijderd, dan krijgen schimmels geen kans. Deze schimmels nestelen zich graag in de vettige drab en veroorzaken een muffige lucht. Het sprayen met een vetoplosser kan hierbij helpen.
Ruik je een rioollucht dan is er iets anders aan de hand. Dan ligt de oorzaak in de afvoer, deze kan lek zijn. Of de lucht van de riolering komt door de zwanenhals, ook wel stankafsluiter genoemd, naar boven. Dan zou dit onderdeel vervangen kunnen worden. Een vies klusje, maar het geluk is dat je hier eenvoudig bij kunt. Mocht de oorzaak verder van huis liggen, dan rest je niets anders dan een professional in te schakelen.

Enkele huishoudelijke middeltjes bij een stinkende douchegoot.

Voor het verwijderen van de vettige aanslag in het doucheputje gebruik ik een oude tandenborstel. Hiermee kun je goed tussen de gaatjes poetsen. Mocht je douchegoot al onaangenaam ruiken dan kun je heet water door je afvoer laten stromen. Dit hete water spoelt de vetresten weg. Voor een extra resultaat doe je koffieprut bij het hete water. De koffieprut ontvet het putje en maskeert de vieze luchtjes.
Mocht de afvoer verstopt zijn, dan komt de rubberen ontstopper tevoorschijn. Dit is een milieuvriendelijke oplossing. Net als spoelen met soda met water, dat mag je zo vaak doen als je wilt. In tegenstelling tot de chemische ontstoppingsmiddelen. Die tasten op termijn de afvoerbuizen en de ringen aan. En dan ben je verder van huis.

Lees ook:

Wat doe jij tegen een stinkende douchegoot?

Afbeelding van Barry D via Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics