Thuisleven.com
thuis sporten
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Gezondheid en Welzijn > Sport > Thuis sporten de voor- en nadelen

Thuis sporten de voor- en nadelen

Sportapparaten kunnen een stevige prijskaart hebben en zijn dan ook vaak de reden waarom deze niet aan geschaft worden. Echter als je gaat kijken naar de kosten van één jaar abonnement bij de sportschool zal je merken dat deze ook niet mis zijn. Als je al met zijn tweeën gaat sporten dan loont het zich al helemaal om (jaarlijks) een apparaat aan te schaffen. Een andere reden kan natuurlijk de ruimte in huis zijn, zet maar eens een hometrainer in je woonkamer. Toch moet dat eigenlijk niet de belemmerende factor zijn. Je hebt namelijk niet al het apparatuur nodig dat je in een fitnesschool aantreft en hoeft ook niet alles in één keer aan te schaffen.

Omdat ik onder behandeling sta bij de fysiotherapeut vroeg ik hem eens wat ik het beste als eerste aan zou kunnen schaffen. Hij was er heel helder in: een hometrainer! Met een hometrainer train je de spieren in je billen en benen. Bovendien is het een relatief rustige manier van trainen waarbij je het tempo en duur van de training op eigen tempo verhoogt. Train je liever met je kinderen en heb je geen ruimte in huis kies dan voor een salta trampoline. Hiermee train je de kuitspieren, hamstrings, quadriceps, bilspieren en buikspieren.

Vijf voordelen van thuis sporten

1 – je bent thuis

Zodra je thuis aan de slag gaat betekend dat automatisch dat je niet de deur uit hoeft. Die reistijd bespaar je weer en kun je steken in een langere work-out of ontspanning na het sporten. Lekker toch!
Daarnaast is de drempel om te beginnen met sporten ook een stuk lager. Je hoeft niet alle spullen bij elkaar te zoeken en je zou zelfs iets vaker in dezelfde outfit kunnen sporten aangezien niemand je ruikt.

2 – financiële voordelen

Als je net begint met thuis sporten zal je hoogstwaarschijnlijk nog het een en ander aan willen schaffen. Dat kost geld. Echter op langere termijn betaald het zich terug en als je gezin groter en er samen gebruik van maakt zal je het er ook sneller uit halen. Misschien zelfs een overweging waard om samen te doen met je buren, vrienden of iemand anders als je een aparte sportruimte hebt in huis…

3 – vakantie en blessures kosten geen geld of terugslag meer

Ga je eens op vakantie dan betaal je het abonnement (onterecht) door bij een sportschool. Thuis is de investering al gemaakt.

Ben je geblesseerd dan kun je de oefeningen aanpassen op wat je nog wel kunt. Zonder daar de volle mep voor te moeten betalen of geheel thuis te moeten blijven. Het voordeel hiervan is dat je ook meerdere keren op een dag iets kleins kunt doen en je op die manier niet terug hoeft te vallen in conditie en spieropbouw.

4 – tijd zelf indelen

Zeker als je een onregelmatige (werk)dag hebt dan kan het lastig zijn om een gaatje te vinden om te sporten. Thuis kun je aan de slag wanneer jij wilt.

5 – je eigen gang gaan

Geen ongewenste muziek op de achtergrond. Geen (onnodige) concurrentie. Sporten in de outfit die jij wilt. T.v. kijken tijdens het sporten. Op je eigen tempo aan de slag gaan. Douchen in je eigen douche.

Twee nadelen

En zo zullen er ongetwijfeld nog een hoop meer redenen zijn waarom thuis sporten net iets idealer is. Toch kleeft er ook een nadeel aan. Zodra je thuis aan de slag gaat is er niemand die je in de gaten kan houden of kan helpen bij het uitvoeren van de juiste houding/oefening. Bij een hometrainer en trampoline is dat ook niet meteen nodig. Maar als je aan de slag gaat met grotere apparaten en gewichten kan dat wel nadelig zijn. Jezelf goed inlezen op internet of eens een (gratis) sportronde doen in de sportschool om kennis en ervaring op te doen kan dan een oplossing zijn.

Een ander nadeel van thuis sporten is de discipline die je toch wel nodig hebt. Bij een (betere) sportschool wordt je gebeld als je een tijdje niet komt, thuis is dat niet zo.

Waar sport jij het liefst?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

16 reacties

 • Thuis sporten is zeker handig ( ervaring met bovenstaande voordelen), maar bij een sportschool heeft ook wel voordelen. Grootste voordelen van een sportschool: je bent even de deur uit en het materiaal heeft in de meeste gevallen een betere kwaliteit dan thuis. En je bent niet zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het materiaal.

 • IK sport het liefst thuis, maar je moet wel discipline hebben om het elke dag te doen.
  Ik heb een fiets en een goede loopband, dus daar zal het niet aan liggen.

 • Ik vind het altijd heel moeilijk om thuis te sporten. Ik mis de motivatie omdat ik helemaal alleen ben. Ik heb echt mensen om mij heen nodig die ook bezig zijn. Daarom ga ik het liefst naar de sportschool.

 • Nooit mee thuissporten, je haalt veel meer motivatie uit sporten met medesporters. Is ook voor de sociale contacten veel leuker, heb twee keer een dure reality trainer aangeschaft maar die heb ik na een aantal maanden op marktplaats gezet.

 • Voor mij haalt thuissporten het niet bij sporten op de sportschool, vooral het in groepsverband spinnen en het bodypumpen is veel leuker dan thuis in je uppie trainen.
  De motivatie houd je ook veel langer vast, afgezien van de sociale aspecten en gezelligheid die je op een sportschool vindt.

 • Ik kan mezelf er heel slecht toe aanzetten om thuis te sporten. Heb een prachtige roeitrainer staan boven waar ik nauwelijks gebruik van maak (en nu ivm zwangerschap helemaal niet). Sport nog weleens met filmpjes van o.a. Blogilates, maar ook dat hou ik niet lang vol en stop ik na een paar keer weer… Lastig, dat thuis sporten.

 • Ik ben een verwoed wielrenner, heb thuis drie racefietsen staan, heb twee keer een virtuele fietstrainer aangeschaft en heb ze ook binnen zeer korte tijd weer verkocht. Thuis in je ééntje op zo’n trainer zitten, daar raak ik niet echt gemotiveerd van. Veel te saai, ik ga nu altijd naar groepslessen spinning en body pump op de sportschool, (sinds corona uiteraard niet) maar vind dat veel leuker, meer contact met deelnemers en geen gedoe om thuis elke keer te moeten opbouwen. Na het sporten fijn in de sauna en een bakje doen aan de bar.

 • Met een kameraad. sporten en gezellig wat ouwehoeren op de sportclub. thuis is het toch allemaal wat lastiger. Voornamelijk de dicipline om het wekelijks vol te houden en vooral als het weer minder is buiten.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics