Sportapparaten kunnen een stevige prijskaart hebben en zijn dan ook vaak de reden waarom deze niet aan geschaft worden. Echter als je gaat kijken naar de kosten van Ć©Ć©n jaar abonnement bij de sportschool zal je merken dat deze ook niet mis zijn. Als je al met zijn tweeĆ«n gaat sporten dan loont het zich al helemaal om (jaarlijks) een apparaat aan te schaffen. Een andere reden kanĀ natuurlijk de ruimte in huis zijn, zet maar eens een hometrainer in je woonkamer. Toch moet dat eigenlijk niet de belemmerende factor zijn. Je hebt namelijk niet al het apparatuur nodig dat je in een fitnesschool aantreft en hoeft ook niet alles in Ć©Ć©n keer aan te schaffen.

Omdat ik onder behandeling sta bij de fysiotherapeut vroeg ik hem eens wat ik het beste als eerste aan zou kunnen schaffen. Hij was er heel helder in: eenĀ hometrainer! Met een hometrainer train je de spieren in je billen en benen. Bovendien is het een relatief rustige manier van trainen waarbij je het tempo en duur van de training op eigen tempo verhoogt. Train je liever met je kinderen en heb je geen ruimte in huis kies dan voor eenĀ salta trampoline. Hiermee train je deĀ kuitspieren, hamstrings, quadriceps, bilspieren en buikspieren.

Vijf voordelen van thuis sporten

1 – je bent thuis

Zodra je thuis aan de slag gaat betekend dat automatisch dat je niet de deur uit hoeft. Die reistijd bespaar je weer en kun je steken in een langere work-out of ontspanning na het sporten. Lekker toch!
Daarnaast is de drempel om te beginnen met sporten ook een stuk lager. Je hoeft niet alle spullen bij elkaar te zoeken en je zou zelfs iets vaker in dezelfde outfit kunnen sporten aangezien niemand je ruikt.

2 – financiĆ«le voordelen

Als je net begint met thuis sporten zal je hoogstwaarschijnlijk nog het een en ander aan willen schaffen. Dat kost geld. Echter op langere termijn betaald het zich terug en als je gezin groter en er samen gebruik van maakt zal je het er ook sneller uit halen. Misschien zelfs een overweging waard om samen te doen met je buren, vrienden of iemand anders als je een aparte sportruimte hebt in huis…

3 – vakantie en blessures kosten geen geld of terugslag meer

Ga je eens op vakantie dan betaal je het abonnement (onterecht) door bij een sportschool. Thuis is de investering al gemaakt.

Ben je geblesseerd dan kun je de oefeningen aanpassen op wat je nog wel kunt. Zonder daar de volle mep voor te moeten betalen of geheel thuis te moeten blijven. Het voordeel hiervan is dat je ook meerdere keren op een dag iets kleins kunt doen en je op die manier niet terug hoeft te vallen in conditie en spieropbouw.

4 – tijd zelf indelen

Zeker als je een onregelmatige (werk)dag hebt dan kan het lastig zijn om een gaatje te vinden om te sporten. Thuis kun je aan de slag wanneer jij wilt.

5 –Ā je eigen gang gaan

Geen ongewenste muziek op de achtergrond. Geen (onnodige) concurrentie. Sporten in de outfit die jij wilt. T.v. kijken tijdens het sporten. Op je eigen tempo aan de slag gaan. Douchen in je eigen douche.

Twee nadelen

En zo zullen er ongetwijfeld nog een hoop meer redenen zijn waarom thuis sporten net iets idealer is. Toch kleeft er ook een nadeel aan. Zodra je thuis aan de slag gaat is er niemand die je in de gaten kan houden of kan helpen bij het uitvoeren van de juiste houding/oefening. Bij een hometrainer en trampoline is dat ook niet meteen nodig. Maar als je aan de slag gaat met grotere apparaten en gewichten kan dat wel nadelig zijn. Jezelf goed inlezen op internet of eens een (gratis) sportronde doen in de sportschool om kennis en ervaring op te doen kan dan een oplossing zijn.

Een ander nadeel van thuis sporten is de discipline die je toch wel nodig hebt. Bij een (betere) sportschool wordt je gebeld als je een tijdje niet komt, thuis is dat niet zo.

Lees ook:

Waar sport jij het liefst?

Geverifieerd door ExactMetrics