Thuis op je eigen terras, dat is toch een ideaalbeeld? Heerlijk buiten zitten wanneer je wilt, zolang de temperatuur dat toelaat. Met enige handigheid, inzet en handige tips krijg je dit zo voor elkaar.
Maar waar moet je beginnen? Wat heb je allemaal nodig om van je tuin een waar paradijs te maken? Plus, misschien wel de belangrijkste vraag op dit moment; hoeveel gaat deze grap je kosten?
Tja, dat hangt allemaal van je wilde plannen af. Zo’n aangrijpend project is dan ook niet iets wat je zomaar even aanpakt. Daar is een nauwkeurig uitgedokterde opzet voor nodig.
Laten we eerst eens kijken naar de ondergrond voor je nieuwe favoriete zitplek en vervolgens naar de manier waarop jij je tegen de elementen gaat beschutten. Voor beide heb je vele verschillende opties. We gaan er een aantal bij langs, hoewel je natuurlijk zelf moet bepalen wat het beste bij jouw situatie past!
Het plan
De volgende tips gelden voor iedere grote aanpassing die je aan je erf wilt verrichten. Inclusief je interieur! Kijk eerst eens goed naar wat je allemaal wilt aanpassen. Dan naar wat je kunt veranderen. En tot slot naar wat je zelf weet aan te pakken. Kortom, maak een longlist en schrap daar de zaken uit die op dit moment niet zo heel relevant zijn. En bekijk vervolgens of je budget de overgebleven projecten wel aankan. Zo nee, wees dan streng voor jezelf en streep nog een paar plannen door.
Kun je de rest van je plannen prima uitvoeren? Giet ze dan in een logische volgorde, schaf de nodige gereedschappen en materialen aan en ga aan de slag!
Houten terras
Heb je een stuk tuin dat omgetoverd moet worden tot een comfortabel terras of heb je er al eentje en wil je die aanpassen? Hoe het ook zij, je wilt natuurlijk een schitterend tegeltapijt neerleggen. Kies daarom de steen plavuizen uit op grootte, vorm en kleur zodat ze met de esthetiek van hun omgeving overeenkomen. Echter, tegels hebben een heel groot nadeel.
Onkruid! Het steekt om de zoveel tijd uit de ruimte tussen de tegels, wat al helemaal een ramp is wanneer je ondergrond uit kleinere stenen bestaat; dan kun je door het onkruid je terras niet meer zien. Hoe ga je dit oplossen?
Door een alternatief te kiezen, uiteraard. Namelijk met de bouw van een vlonder! Je doet er namelijk verstandig aan om onder het houten oppervlak een worteldoek aan te brengen, zodat onkruid geen kans krijgt om te groeien. En uiteraard mag de ondergrond ook niet te drassig worden, wat betekent dat je ook drainage nodig zult hebben. Maar hoe zet je zo’n vlonder nou precies in elkaar?
Blij dat je ‘t vraagt! Allereerst heb je stevige balken nodig, die je op rechtop neerlegt met een gelijke afstand tussen ieder exemplaar. Het aantal hangt af van de gebruikte houtsoort; win hierover deskundige informatie bij je bouwmarkt in en gebruik nooit minder dan wat wordt voorgesteld!
Vervolgens leg je de eerste plank er recht en haaks op neer, die je vastmaakt met speciale vlonderschroeven. Houd wederom een gelijke afstand aan tussen iedere plank totdat je bij de laatste bent aangekomen, die je wederom vastschroeft. Met rechtopstaande randen houd je de onderkant van je vlonder uit het zicht. Klaar!
Beschutting
Nu je een mooie plek hebt om stoelen en tafels op neer te zetten, wordt het tijd om ook eens te denken aan een manier om te voorkomen dat zon en regen je dag verpesten. Een overkapping dus!
De keuze voor het type is weer afhankelijk van de positie. Sommige modellen moeten namelijk tegen een gevel worden geplaatst, terwijl anderen ook vrij kunnen staan. Zoals een sfeervolle pergola, bijvoorbeeld. Verder heb je talloze opties voor de bovenkant. Moet deze licht door kunnen laten of continu afgesloten zijn? En wellicht heb je nog bepaalde wensen en voorkeuren voor het gebruikte materiaal.
Een aluminium overkapping is altijd aan te raden, zeker omdat het tegen alle elementen is opgewassen. Je kunt er bovendien glazen panelen in zetten, aan zowel de boven- als de zijkanten. In de top is het mogelijk om een scherm aan te brengen dat je uit klapt zodra de zon te fel wordt. Zo ben je op iedere situatie voorbereid!
Wij hebben ook zo’n overkapping, maar dan helemaal dicht.
De voorkant kan helemaal worden opengeschoven met schuifbare ramen.
Ook in de winter zitten wij daar wel eens.
Buiten sneeuw, de zon schijnt en wij zitten dan heerlijk warm binnen. Het glazen dak wordt door de zon verwarmt.
Genoeg om er lekker warm te zitten.
De hele zomer zitten wij daar bijna elke dag.
Alleen als het hard regent dan is het een inmens lawaai, dan gaan we naar binnen.
Ik ben zo blij met mijn serre!!