De salderingsregeling is door de Nederlandse staat verlengd tot en met 2023. Dat is goed nieuws voor alle zonnepanelen eigenaren. Kan je het nog volgen?
Zonnepanelen
We zijn allemaal wel bekend met zonnepanelen. Er is veel over te doen. Niet alleen wat betreft energiewinning, ook de kwestie van aangezicht. Er gaan tal van geluiden op om buiten de steden op een groot stuk land een kudde zonnepanelen aan te leggen. En deze vervolgens in de verhuur of in een lease constructie aan te bieden.
Er zijn inmiddels vele zonnepanelen regelingen de revue gepasseerd. Sommige zijn verlengd en andere plotsklaps gestaakt. Het goede nieuws voor alle particuliere zonnepanelen is dat de salderingsregeling nu verlengd is tot en met 2013 door de Nederlandse regering. Daar kunnen we nu op voort borduren. Maar wat is nu eigenlijk de salderingsregeling?
De salderingsregeling
De zonnepanelen leveren als het goed is zonnestroom op. In vele gevallen wordt dit direct verbruikt in een huishouden door bijvoorbeeld een draaiende wasmachine. In sommige gevallen, voornamelijk in de zomer, wordt deze zonnestroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Dat is even lekker, dan moet je in de winter, wanneer de opbrengt van je zonnepanelen lager is, weer zelf kosten voor elektriciteit maken. Om hier een stokje voor te steken is de salderingsregeling opgezet en ook wettelijk vastgelegd.
De wettelijke regeling
Het is wettelijk vastgelegd dat alle particulieren met een aansluiting tot en met 3x 80A in aanmerking komen voor de salderingsregeling. In de praktijk betekent dit bijna alle particulieren. Vastgelegd is dat je evenveel betaald krijgt voor je terug geleverde zonnestroom als je zou moeten betalen wanneer je de elektriciteit af zou nemen. Dit bedrag is wel exclusief alle vaste kosten als energiebelasting en transport. Eindelijk gaan je zonnepanelen salderen en dus renderen!
Investeren in zonnepanelen loont
Voor een ieder die nog twijfelt over zonnepanelen is deze zekerheid wel een investering waard. Je krijgt de kans de aanschaf van je zonnepanelen terug te verdienen bij een grotere stroom opbrengst. Rest ons alleen nog te hopen op zo’n lange zomer als afgelopen jaar. Dan zit iedereen er warmpjes bij.
Wij krijgen over 2 weken onze zonnepanelen op het dak. We verwarmen al middels pelletkachels. En onze gas kachel in de badkamer is er nu uit en een elektrische kachel voor in de plaats. Geiser word ook over 2 weken vervangen door een elektrische boiler. Dus vanaf 13 maart wonen we dan gasloos.