Thuisleven.com
stappenplan traprenovatie
Thuisleven.com > Woning > Klussen > Stappenplan traprenovatie en kosten

Stappenplan traprenovatie en kosten

Na het schilderen van het halletje, kan de trap niet achterblijven. De laatste tijd horen we de traptreden zuchten onder onze voeten, dus wellicht kan dat gelijk aangepakt worden. Ik verdiep mezelf in het onderwerp trap renoveren. Wat kost het en afhankelijk daarvan de klus uitbesteden of de traprenovatie zelf doen?

Trap renoveren

Op dit moment ligt er hoogpolig tapijt op onze trap. Dat is lekker zacht onder onze voeten en zorgt ervoor dat we in huis geen buitenschoenen dragen. We weten niet wat we onder het tapijt aan zullen treffen. Maar stap 1 van het stappenplan vereist een kale trap. Dan pas wordt inzichtelijk hoe het gesteld is met de ondergrond, de stootborden en de treden.

Meten is weten

Nu de trap kaal is kan het meetwerk beginnen. Geen trap is hetzelfde. Er kan een verschil zitten in het aantal treden, in het bochtenwerk en de steilheid van de trap. Het vergt flink wat expertise en geduld om de juiste maten per trede op te nemen. Niet alleen de treden, maar ook van de stootborden moet de maat genomen worden. De aanschaf van een trapspin is een aanrader, deze kosten verdien je snel terug als de maten blijken te kloppen. In de tussentijd kunnen we ons alvast verdiepen in het gewenste materiaal.

Soorten trapbekleding

We zijn niet op zoek naar losse, houten treden. We hebben een dichte trap en dat willen we ook graag. Deze is opnieuw te bekleden met tapijt, maar we kunnen ook kiezen voor andere bekleding. Denk hierbij aan laminaat, eikenhout, PVC of linoleum. Afhankelijk van het gekozen materiaal zijn er andere voor- en nadelen. We zetten voor de toekomst graag in op geluidsdemping. Niet zo gek met drie tieners in huis. Daarbij kunnen we in kleur aansluiten met het laminaat in de gang en het tapijt op de overloop. Gelukkig zijn de trap en de trapleuning onlangs al meegenomen in de grote beurt van het binnen schilderwerk.

Kosten traprenovatie

Wat kost traprenovatie eigenlijk? In een grove rekensom kun je ervan uitgaan dat je de helft van je budget kwijt bent aan arbeidsloon. Dat is dus hetgeen wat je kunt besparen wanneer je de klus zelf uitvoert. Dat is zeker wanneer je handig bent een overweging waard. Daarbij kun je in het belang van het budget ook keuzes maken in het gewenste materiaal. Op veiligheid zou je niet moeten willen bezuinigen.

Veiligheid op de trap

Vergeet tenslotte in je rekensom niet de hoognodige extra’s mee te nemen. Dan doel ik op anti- slip strips of halve maantjes. En als je dan toch zo lekker bezig bent wil je misschien ook de verlichting van de trap aanpassen? Dat is niet alleen esthetisch maar kan ook valpartijen voorkomen. Er zijn toch nog een aantal hobbels te nemen, wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees ook:

Is je trap aan een renovatie toe?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 reacties

  • de trappen van tegenwoordig zijn supermooi als ik er een had zou ik die gelijk onderhanden nemen

  • Klinkt toch wel heel bewerkelijk. We hebben zelf een wenteltrap en ik zie er tegenop om die helemaal te kunnen renoveren. Het verven van de zwarte spijlen is me wel gelukt. Daarnaast lees ik het met extra interesse omdat mijn moeder een traprenovatie nodig heeft, maar het kaalmaken van de trap gaat al heel arbeidsintensief worden

  • Vooral het kaal maken en verwijderen van de lijmresten in een hele klus. Ik wat je toch meestal zo lang mogelijk uitstelt

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics