Een rolsteiger kopen is een prijzige investering, waarvan je 100% zeker wilt weten dat deze voldoet aan al je eisen, maar ook aan de veiligheidseisen. In deze blog gaan we dan ook nader in op de steigers zodat u goed geïnformeerd op pad kan gaan.

Uit welke onderdelen bestaat een rolsteiger?

Rolsteigers bestaan uit diverse onderdelen, zoals opbouwframes, schoren, vloeren, wielen, etc.. De hoeveelheid qua materiaal hangt af van hoe de steiger wordt opgebouwd, maar ook hoe hoog je uiteindelijk wilt gaan. De hoogte is afhankelijk van de werkhoogte van een stellage. Met andere woorden: op welke hoogte moet de klus geklaard worden? De werkhoogte is als volgt te berekenen: platformhoogte + 2.00 meter = werkhoogte.

Kopen of toch huren?

Een rolsteiger kopen is voor een ondernemer uiteindelijk aantrekkelijker dan altijd te huren. Ten eerste is de investeringsaftrek erg interessant, dit betreft namelijk 28%. Daarna kan je de steiger in vijf jaar af gaan schrijven, fiscaal erg aantrekkelijk dus. Anderzijds zijn er in de praktijk ook voldoende voordelen te bedenken. Zo hoeft je niet meer een verhuurbedrijf te bellen, met de hoop dat er nog wat te huur is. Ook hoef je het materiaal niet meer op te halen en terug te brengen en dure verzekeringspremies te betalen. Als je steigers meerdere malen per jaar huurt? Maak dan de keuze om te gaan kopen.

Waar moet een rolsteiger aan voldoen?

Een rolsteiger kopen is niet zo maar klaar, de steigers moeten namelijk voldoen aan veiligheidseisen. Zo dient de stellage te voldoen aan de geldende EN-norm. Dit is een Europese norm waarin constructieberekeningen van de onderdelen zijn getoetst. Tevens is het raadzaam om rekening te houden met de nieuwe opbouw eisen gesteld in het A-blad rolsteigers. Zo moet u voortaan altijd beschermd worden d.m.v. van heupleuningen, zodat de valkans, en hiermee kans op ongelukken, kleiner worden. Deze manier van opbouwen is voor de professional verplicht. Hier niet aan voldoen kan boetes opleveren.

De nieuwe opbouwnorm

Wanneer u een rolsteiger kopen gaat voor professioneel gebruik, dan is het verstandig om rekening te houden met de geldende opbouwnorm (zoals beschreven in de vorige alinea). Voorheen werden steigers met schoren opgebouwd en beklom de gebruiker de stellage al vaak terwijl er nog geen enkele bescherming rondom was. Dit heeft geresulteerd in diverse ongelukken, met zelfs hierop de dood volgend. Om deze reden geldt sinds 2018 een nieuwe opbouwnorm die het volgende inhoudt: zodra een platform betreden wordt dient u omgeven te zijn door een heupleuning. Deze leuning wordt vooraf in de steigerframes geplaatst waarna u vervolgens door het platform met luik naar boven klimt. Vervolgens bent u direct beschermd door de leuningen.

Rolsteiger kopen: vraag een specialist!

Zoekt u een professionele rolsteiger en wilt u graag een goed advies op maat? Wij adviseren u om dan eens contact te leggen met een partij zoals laddersenrolsteigers.nl (bron afbeelding). Het is vertrouwd en beter als u zich laat informeren door een partij die van de hoed en de rand weet. Want veiligheid gaat uiteindelijk toch boven alles?
Lees meer over de duurzame voordelen van gevelbekleding en wat voor soort dak heb jij?

 

 

Geverifieerd door ExactMetrics